<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155680" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъжът, опитал...

Режимът в Иран задържа най-известната актриса в страната (видео)

18 Декември 2022
0 139

Режимът в Иран задържа най-известната актриса в страната.

Таране Алидости подкрепи антиправителствените протести в Иран миналият месец. Тя се снима без забрадка и със станалия символичен слоган “Жена, живот, свобода”, предава NOVA.

Според държавните медии актрисата е арестувана за “разпространение на невярна информация и подкрепа за контрареволюцията”. Това обичайно е последвано от дълга присъда в Иран.

Таране Алидости участваше във филма “Търговецът”, който беше отличен с “Оскар” през 2016 г. През 2020 г. тя получи условна присъда, след като критикува нравствената полиция в Иран.

Протестите в ислямската република започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя загуби живота си само три дни, след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.

Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на забрадка. По време на разпита тя получила инфаркт, от който починала.

В социалните мрежи обаче се разпространи информация, че Амини е била бита от полицията.

Иран разпуска шериатската морална полиция

Стотици бяха убити, а хиляди са арестувани по време на протестите. Международната общност осъди действията на иранските власти и наложи санкции на Иран.

Поредните демонстрации се провеждат в началото на четвъртия месец на недоволството.

В началото на декември главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери обяви, че Иран разпуска шериатската морална полиция. Моралната полиция “Гашт-е-Ершад” съблюдаваше за спазването на религиозните ислямски норми и обществения морал.

“Моралната полиция няма нищо общо със съдебната власт и затова беше премахната”, каза Монтазери пред обществеността.

Режимът в Иран задържа най-известната актриса в страната (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции