<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо руснаци...

РИОСВ-София отговори на обвиненията на кмета на Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)

27 Април 2022
0 10800

РИОСВ-София отговори на обвиненията на кмета на Елин Пелин по темата за ББ кубовете с опасни пестициди. Как? Гледайте в репортажа на Виктория Симеонова и Йохан Вирт.

Сигналът

Преди седмици ви показахме как повече от 15 години екокатастрофа заплашва община Елин Пелин.

РИОСВ-София отговори на обвиненията на кмета на Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)

Още през 2013 година Влади Василев разказа как на километри от село Лесново, Елин Пелин в земеделски земи се извисяват няколко ББ куба с опасни пестициди. Те са поставени незаконно и са в ужасно състояние.

Опасни пестициди 2

Тогава кметът на Елин Пелин обещава кубовете да бъдат премахнати. Уви, 9 години по-късно те продължават да стоят на незаконната площадка. Това се потвърждава и от съдебно решение, според което още на 1 април 2008 година общината е била задължена да премахне кубовете.

Днес миризмата в района е ужасна, кубовете са в лошо състояние, а институциите не отговарят задоволително на сигналите на гражданите. Хората се притесняват за здравето си. Те разказват, че от кубовете изтичат опасни вещества, които през подпочвените води стигат до питейните. Така все повече живеещи наоколо се разболяват от различни заболявания. Не липсва и възмущение от това, че беззаконието цари в Лесново от 2004 година насам.

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)

Позицията на кмета

Потърсихме кмета на Елин Пелин инж. доц. д-р ИВайло Симеонов за коментар. Той обясни, че многократно е търсил РИОСВ и ДНСК за съдействие, но уви без резултат. По думите му той има желание да реши проблема с кубовете, но не и възможност да го направи. Не знае къде има площадки за съхранение на такива отпадъци. Не знае и кой може да ги транспортира. Но е уверен, че е направил всичко, което може да се направи от страна на общината, за решаването на проблема.

Кметът обеща, ако получи по-детайлни инструкции от РИОСВ как да се справи с проблема, да работи по това.

Позицията на РИОСВ-София

Потърсихме РИОСВ-София, за да разберем каква е тяхната позиция по темата. Експертът Ина Цветанова застана пред камерата ни. Тя обясни, че според издадените предписания община Елин Пелин е длъжна да ограничи достъпа до кубовете и да организира премахването им. Уви, това не се е случило в съответните срокове.

Оттук нататък предстои от РИОСВ да издадат нови предписания на Общината и да ѝ наложат административни наказания. Възможни са и глоби от поне 2000 лева за всяко нарушено предписание.

Ина Цветанова изрази надежда, че упоритата работа на институциите ще накара общината най-после да намери решение на проблема.

Ние продължаваме да следим темата, а вие сигнализирайте за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com.

РИОСВ-София отговори на обвиненията на кмета на Елин Пелин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции