<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127473" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Художник твъ...

Роби Уилямс с изложба в Sotheby’s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

29 Април 2022
0 93

Дебютна изложба на Роби Уилямс съвместно с творческия му партньор – дизайнера Ед Годрич, ще бъде представена в аукционната къща на Sotheby’s в центъра на Лондон от 13 до 25 май. Експозицията включва четиринадесет черно-бели картини. А една от тях, озаглавена  „Бевърли“, преди това участва в онлайн търг, пише Булевард България.

Очакваната продажна цена бе 20 000 британски лири. Наддаването обаче затвори на 40 320 паунда.

Васил Василев – Зуека представя изложбата “Моите герои” (снимки)

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

Любовта към стрийт арта, рейв културата и музиката събра дуото, което Роби шеговито нарича “Art Band”. Труда им е повлиян и от Ричард Хeмбълтън – уличен художник, популярен с големите човешки сенки, които рисува.

48-годишният Уилямс не е единственият музикант, който избира да изразява себе си освен чрез музиката и чрез рисуване. Sotheby’s през годините е представяла работи и на други музиканти, сред които са Сър Пол Макартни,  Боб Дилън и канадската певица Джони Мичъл.

Пореден скандал с българска изложба в Лувъра, щяла да ни представи като “европейска Турция”

Творческите превъплъщения на звезди от сцената обаче невинаги са били добре приети от всички, а през 1999 г. изкуствоведът Брайън Сюел в прав текст заяви, че му е писнало от „вбесяващата тенденция популярни в близкото минало поп изпълнители да стават художници“.

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

Трябва ли музикантите да се придържат към нотите и инструментите си или се справят също толкова добре и с четка, бои и платно? За да отговори на този въпрос, екипът на The Guardian търси експертизата на изкуствоведката Дебора Филпот.  Тя прави кратка рецензия на няколко творби.

Първата, разбира се, е „Бевърли“ на Уилямс/Годрич:

Силвестър Сталоун показа в изложба свои картини (видео и снимки)

“Повтарящи се образи, символи и знаци, напомняща за работи на аборигени, но и на американския художник Джаксън Полък. Изображението отразява интереса към поп арт и по-новите творби на улични художници като Банкси. Интересна употреба на образи, които създават хипнотичен резултат, отговарящ на средата и звуците, създадени в студиото”, казва експертката.

Държавата дава 10 000 лева за транссексуална фотосесия по картини на Майстора (видео и снимки)

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)
Пол Маккартни

Сър Пол Маккартни несъмнено е един от най -влиятелните музиканти на всички времена. Това, което може би не знаете за Маккартни е, че той винаги е проявявал голям към рисуването.

„Изразително и силно използване на цветове и символи, които подсказват за личен, емоционален и интуитивен подход. Експериментално използване на материали, ограничена палитра и игрив набор на отличителни знаци“, така Дебора Филпот описва картината на Маккартни, наречена Bowie Spewing.

“Невъзпитаните карикатуристи” от “Прас Прес” с нова изложба

Вокалистката на рок групата „The Pretenders“ Криси Хайнд също изразява себе си и чрез изобразителното изкуство. В интервю за The Guardian преди четири години тя отбелязва, че „обича да рисува и да създава разни неща“, но въпреки това „не се смята за художник“.

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

Отегчен охранител в галерия е нарисувал очи на картина за 1 милион долара (снимки)

„Музиката и изкуството ме вдъхновяват, сякаш винаги посягат към божествеността, осмислят живота“, споделя Хайнд.

Дебора Филпот оценява автопортрета на американската музиканта високо, твърдейки, че показва  сериозно разбиране на принципите на изкуството от началото на 20-ти век. Използване на ярък цвят със смело посягане към абстрактни форми. Изразителни следи от четка с умело владеене на пропорциите и композицията е част от “присъдата” на експертката за творбата.

Българин от Австралия е бил дизайнер на принцеса Даяна (снимки)

Джони Мичъл

78-годишната изпълнителка Джони Мичъл притежава десет награди „Грами“. През 1997 г. влиза в Залата на славата на Rock and Roll-а, а “Ролинг Стоун” я обяви за „един от най-големите автори на песни някога“. 

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

Картината ѝ „Натюрморт със суматоха“ представя живо и енергично използване на цветовете и символи, интерпретиране на практиката на натюрморта и портрета, създаване на вълнуваща композиция с бунт от форми и текстури, казва Филпот. И обръща внимание на живото съчетание на фигуративни и абстрактни форми с препратка към постимпресионизма в творбата на певицата.

Другата война на Путин – културното наследство на Украйна

Рони Ууд

74-годишният бас китарист на Rolling Stones Рони Уд е сред рокаджиите, които разкриха, че музиката не е единственият им талант и показаха какво излиза и изпод четката им. Уд участва с картините си в различни благотворителни инициативи. Миналия месец той се включи в Инкогнито 2022 – онлайн продажба на произведения на изкуство в Ирландия, която набира средства за Детската фондация на Джак и Джил –  благотворителна организация, която празнува своята 25-та годишнина тази година.

Роби Уилямс с изложба в Sotheby&#8217;s. Какво мисли критиката за картините на музиканти? (видео)

Картината на Рони Уд Stray Cat Blues е кръстена на една от знаменитите песни на Rolling Stones и носи енергия чрез използването на материали и отличителни знаци. „Добро ползване на тона, разбиране на пропорциите и чувството за движение. Демонстрира умения за рисуване и способност за улавяне на настроението и движението на сцената на събитие“, казва Дебора Филпот за платното Уд.

Роби Уилямс с изложба в Sotheby’s. Какво мисли критиката за картините на музиканти?

Източник: Булевард България
Снимки и видео: Булевард България, Sotheby’s

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции