<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147412" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Манипулира л...

Русия е преценила “напълно погрешно” възможностите си в Украйна, според Байдън

12 Октомври 2022
0 229

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е преценил “напълно погрешно” възможностите на страната му да завладее Украйна. Въпреки това той не смята, че президентът на Русия ще използва ядрено оръжие срещу Украйна, пише Свободна Европа.

Байдън говори пред CNN часове след виртуалната среща на членовете на Г-7. На нея президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за още доставки на западни системи за противовъздушна отбрана на страната. Причина за това са руските атаки с крилати ракети и дронове от последните дни.

В интервюто си във вторник Байдън каза, че вижда Путин като “рационално действащо лице”, чиито цели в Украйна “са били нерационални”.

“Мисля, че той си мислеше, че ще бъде посрещнат с отворени обятия, че Киев е домът на Майка Русия и той там ще бъде приветстван. Мисля, че просто напълно грешно прецени ситуацията”, каза Байдън.

Русия е преценила &#8220;напълно погрешно&#8221; възможностите си в Украйна, според Байдън

Владимир Путин подписа анексията на окупираните украински територии

През септември Русия проведе незаконни референдуми за присъединяването на четири украински обалсти към Русия. Впоследствие Путин каза, че страната му ще използва всички възможни средства, за да защитава анексираните територии. И намекна, че това може да включва и ядрено оръжие.

“[Руският президент Владимир Путин] не може да продължава безнаказано да говори за използването на тактическо ядрено оръжие, сякаш това е нещо рационално”, коментира Байдън във вторник.

Той обаче посочи, че не смята, че Путин наистина ще използва ядрено оръжие.

Думите му идват, след като няколко дни по-рано предупреди, че опасността от ядрена катастрофа в момента е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам. Тогава Байдън каза, че Путин “не се шегува”, когато заплашва, че Москва ще защитава анексираните територии с всички средства, включително и ядрено оръжие.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия е преценила “напълно погрешно” възможностите си в Украйна, според Байдън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции