<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски се с...

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна

25 Април 2022
0 2161

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна, предава Dir.bg, цитирайки ТАСС.

“800 милиона долара, такава е стойността на оръжията, които ще бъдат доставени оръжия за Киев от Вашингтон”, подчерта Антонов в интервю за телевизия “Русия-24”.

“Това е огромна сума, тя не помага на търсенето на дипломатическо решение, регулирането на ситуацията”, добави посланикът.

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна
AP

Изявлението идва в деня, в който приключи посещението в Киев на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин. Двамата обявиха изпращането на пряка и непряка военна помощ за повече от 713 милиона долара – но не в оръжия, а в пари.

Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ в Киев

“Предавали ли сме нота – да, подчертахме неприемливостта на ситуацията”, заяви Антонов, като уточни, че Русия е поискала прекратяване на тази практика.

САЩ “се опитват да повишат още повече залозите и да изострят ситуацията”, твърди Антонов

“Задачата е да не се допусне, както американски сенатори заявяват открито, Русия да стои твърдо на краката си, руските интереси да се уважават по света, да се чува гласът на Русия”, добави дипломатът.

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна
Първо посещение на висши представители на САЩ в Киев

Думите на руския дипломат идват на фона на посещението на Антъни Блинкeн и Лойд Остин. То е първата визита на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие, предаде AFP, като цитира американски представители.

По време на посещението си двамата обявиха освен предоставянето на военната помощ, и че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев.

Как ще се разпредели военната помощ от САЩ

Новата военна помощ ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс.

От 713-те млн. долара около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Associated Press. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна. То не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара

Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва AP.

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на нашествието достигна 3,7 милиарда долара.

Русия настоя САЩ да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции