<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна спир...

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

11 Май 2022
1 21959

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война, пише Булевард България.

Русия инвестира милиарди в модернизиране на армията си и показва новите си бойни машини на всеки военен парад на 9 май. Част от тях обаче не са излизали по-далеч от демонстративното шествие през Червения площад и улиците на Москва. 

Това посочва руската медия “Агентство”, която прави съпоставка между показаните машини на последния руски военен парад в понеделник и техниката, която руската армия действително използва на фронта в Украйна. 

Танкът Т-14 “Армата” прави дебюта си на 9 май 2015 г.

Производителят му го описва като “квинтесенция на цялата история на отечественото строителство на танкове”. 

Първоначалните планове на руските военни предполагат, че към началото на 2020 г. ще бъдат произведени 2300 бройки от “Армата”. 

Серийното производство на танка обаче е отложено за 2021 г. Година по-късно Т-14 все още не се използва в реални бойни действия. Това не пречи на руското Министерство на отбраната да включи три “Армати” в последния Парад на победата в Москва, коментира “Агентство”. 

Седем години се оказват недостатъчни и за задействането на серийното производство на бронираните пехотни машини “Курганец” и “Бумеранг”. 

Двата модела правят дебюта си заедно с “Армата” на Червения площад през 2015 г. Военното министерство обещава, че системата ще бъде готова за масова продукция до 2019 г. 

Това не се е случило и до този момент. Според руски медии – изпитанията на “Курганец” и “Бумеранг” ще приключат едва през 2022 г. 

Руската армия не може да разчита и на т.нар. “Уран – 9″ – безпилотна роботизирана машина с оръдия върху малка танкова платформа, която е предназначена за изпълнение на “бойни, разузнавателни и контратерористични задачи”. 

“Уран – 9” е показан на парада през 2018 г. и е пуснат в експлоатация. Машините са използвани на бойното поле в Сирия, но без особени поводи за гордост – още тогава “РИА Новости” цитира доклад на изследователския институт на МО, в който се описват “несъвършенства в управлението, подвижността, огневата мощ, разузнавателните и наблюдателните функции”. 

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

През 2020 г. “Коммерсант” описва прокурорско разследване за “мошеничество в особено големи размери”. То е свързано с присвояването на големи суми пари за разработването на многофункционални комплекси за армията. Сред тях е и проектът за “Уран – 9”. 

През септември 2021 г. руската армия използва робота по време на ученията в Беларус “Запад 2021”, но до този момент не е използван в Украйна. За сметка на това е неизменна част от техниката за парада на 9 май. 

Друга “гордост” на руското военно машиностроене е изтребителят Су-57, чийто първи полет се провежда още през 2010 г. Серийното производство започва през 2019 г., като Владимир Путин лично представя самолета на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на военното изложение “Макс 2019”. 

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война
През декември 2019 г. обаче първият модел, който би трябвало да излезе от линията за серийно производство, катастрофира по време на изпитания в района на Хабаровск. Пилотът успява да катапултира и да се спаси. 

Използването на самолетите в “пълноценен вид – т.е. с двигател от пето поколение” – се отлага за периода около 2025 г. Това се казва в коментари на зам.-министъра на отбраната Алексей Криворучко от преди 2 години.

Към момента руската армия е получила общо три серийно произведени Су-57 и засега не ги използва в Украйна. Изтребителят не беше видян на тазгодишния парад, защото авиационната му част беше отменена. Официалното обясение за “лоши метеорологични условия” доста бързо беше опровергано от ясното време над Москва в понеделник. 

Армията все пак използва част от по-новите си придобивки на фронта. Сред тях са бронираната машина “Тайфун”, която дебютира през 2014 г. на парада, бойният модул “Бережок” от 2020 г. и изтребителя Су-35, представен през 2015 г. 

Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва при война

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Хитър Петър

    18 Май 2022

    Случйно деца да имаш, възмутен бил, тиква празна !

Покажи всички Скрий

Реакции