<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141398" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Глобиха леге...

Русия се похвали с “бойно робокуче”, което се оказа китайски домашен робот (видео)

17 Август 2022
1 1343

Русия се похвали с “бойно робокуче”, което се оказа китайски домашен робот, пише Дневник.

На руското изложение за оръжия “Армия-2022” показаха робот-куче с противотанков гранатомет, прикрепен отгоре. Разработчиците твърдят, че роботизираното куче може да стреля и да пренася оръжия. Въпреки, че роботът беше изцяло опакован в черен калъф, той лесно беше разпознат като китайски домашен робот. Той не умее да стреля и може да се движи по улицата само при слънчево време. Има заряд за не повече от няколко часа и е лесен за хакване, разказа изданието The Insider.

За роботизираното куче на изложбата на руски оръжия беше съобщено от държавната медия РИА Новости. Тя е част от медийния холдинг “Россия сегодня”, създаден да разпространява гледната точка на Москва изключително в чужбина. На видеото с прецентация на кучето-робот то носи товар под формата на реактивна противотанкова граната за еднократна употреба с гранатомет RPG-26.

Как работи руската военна дезинформация?

Според разработчиците комплексът М-81, може да “води прицелен огън”

Той транспортира оръжия, за граждански цели може да се използва в зоната на бедствие. Подходящ е и за разузнаване, преминаване през развалините и доставка на лекарства. Освен това, когато се използва в битка, роботизираното куче може да бъде използвано са насочване на стрелбата към цел, патрулиране и сигурност, твърдят те.

Според агенцията разработката принадлежи на руската инженерингова компания АО “Интелект машина”. Компанията, според Единния държавен регистър на юридическите лица, е регистрирана през април 2022 г. Юридическият ѝ адрес се намира в обикновена жилищна сграда на улица “Шевченко” в Санкт Петербург. Компанията се управлява от Алексей Аристов. Той преди това е бил директор и ръководител на фирми, които данъчната служба ликвидира, признавайки за неактивни.

Въпреки факта, че роботът беше облечен в черен “костюм” на презентацията, благодарение на външния му вид в “комплекса M-81” е лесно да разпознаете модела на робота Go1 на китайската компания Unitree Robotics. Той има характерен осмоъгълна форма на “главата” и разхоложение на предните камери. Такъв робот на уебсайта на производителя е представен в две нива на оборудване и струва $2700-3500. Този модел е на пазара повече от година и всеки може да го купи, включително се продава на AliExpress.

За доставка в България такава машина може да се намери и за около 1500 лв. в AliExpress

Русия показа "бойно робокуче", което се оказа китайски домашен робот

Производителят позиционира робота като… играчка. Спецификациите показват, че може да носи товар – например при пазаруване в магазин – до 3 кг и да развива скорост до 17 км/ч и има заряд до 4 часа. Според отзивите на клиентите в зависимост от режима на работа, той обикновено работи от 30 минути до няколко часа, а максималната му скорост не надвишава 4-5 км/ч.

В Русия Go1 на компанията Unitree се продава на сайта Robosobaka, който е собственост на Revotech LLC. Компанията посочва на уебсайта и в социалните си мрежи, че е свързана със Сколково, т.нар. Силициева долина на Владимир Путин.

Компанията-майка New IT Project LLC е основен доставчик на конвенционални компютри и лаптопи за Министерството на вътрешните работи и Министерството на извънредните ситуации на Русия (през последните четири години сумата на сключените договори е най-малко 2 милиарда рубли ), обяснява Tje Insider.

Зад прикритието като нинджа руските анализатори разпознаха китайския робот с характерно разположение на "очите".
Зад прикритието като нинджа руските анализатори разпознаха китайския робот с характерно разположение на “очите”.

Go1 не само не може да носи тежки товари – RPG-26 с граната тежи 4.7 кг, което е малко тежко за робот, ако наистина е такъв (но може да носи гранатомет без снаряд) – но не е способен да бяга по неравен терен, както и да се движи в кал или по мокра земя. Руският вносител посочва, че “разходката с робота” е възможна само “при слънчево време”, тъй като той няма достатъчна защита от влага и прах.

Недостатъчна е и защитата на Go1 срещу прихващане на сигнала. Хакери са открили, че роботът има уязвимост, която им позволява да прихванат неговия сигнал и да обездвижат робота с универсалното дистанционно управление Flipper Zero, разработено от руски инженери любители.

Русия се похвали с “бойно робокуче”, което се оказа китайски домашен робот

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции