<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130279" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой ще купи McD...

Русия спира доставките на газ за Финландия още утре

20 Май 2022
0 732

Русия ще спре доставките на газ за Финландия в събота сутрин, твърдят медийни източници в скандинавската страна, цитирани от “Сега”. Националната газова компания Gasum е получила писмо от “Газпромекспорт”. Според различни информации, подаването ще бъде преустановено утре в 4:00 ч. местно време.

Финландия и Швеция подадоха заедно молби за членство в НАТО

Русия спира доставките на газ за Финландия още утре
iStock

Финландската държава има поставен краен срок до днес (20 май) да започне да изпълнява новото изискване на “Газпром” разплащанията вече да се извършват в рубли. По тази причина преди два дни Хелзинки обяви, че ще заведе иск срещу руския монополист в арбитражен съд, който да разгледа условията по договора.

Какви са исканията на Турция, за да допусне влизането на Швеция и Финландия в НАТО? (видео)

“Gasum не приема изискванията на “Газпром” да премине към плащане в рубли и няма да извършва такива, нито пък ще се съобрази с предложеното споразумение за плащане”. Това съобщи държавната финландска компания.

Русия ще предприеме ответни стъпки заради присъединяването на Финландия към НАТО (видео)

От Gasum посочват, че ще продължат да доставят газ на своите потребители от други източници през Балтийския конектор.

Русия спря износа на ток за Финландия (видео)

От ръководството на компанията заявяват, че Финландия внимателно се е готвела за този момент, така че да няма прекъсване на доставките на природен газ за потребителите през следващите месеци. Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия. Газът обаче представлява само около 5% от годишното енергийно потребление.

Русия спира доставките на газ за Финландия още утре

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции