<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121213" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия публик...

Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния интернет

07 Март 2022
0 13365

Москва е наредила на всички държавни уебсайтове и уеб услуги да преминат към руската система за имена на домейни до 11 март. Мнозина се опасяват, че този ход е знак за начало на активна подготовка на Русия за изключване от глобалния интернет, пише Булевард България.

След не по-късно от пет дни всички сървъри и домейни в страната трябва да бъдат прехвърлени в руската „зона“. Освен това се събират подробни данни за мрежовата инфраструктура на сайтовете. Това съобщи NEXTA, показвайки в Twitter документи от Министерството на цифровото развитие и масовата комуникация в страната.

В Русия бяха арестувани над 4300 протестиращи срещу войната

В петък регулаторът „Роскомнадзор“ окончателно реши да забрани достъпа до Facebook заради това, че технологичната компания е „дискриминирала“ държавни медии от 2020 г. насам.

Украинският министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров призова основателя на Amazon Джеф Безос да спре облачните услуги на компанията в Русия. Фьодоров изпрати същото писмо и до Матю Принс – съоснователя и изпълнителен директор на Cloudflare – компания за интернет услуги, специализираща в защитата от онлайн атаки.

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция (видео)

Google и YouTube преустановиха напълно продажбата на онлайн реклами в Русия. TikTok спря стриймовете на живо и публикуването на ново съдържание в страната. Twitter обяви, че част от потребителите в Русия нямат достъп до социалната мрежа. Microsoft забрани продажбите към руски граждани, следвайки подобен ход на Apple.

Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния интернет
Водещият американски доставчик на интернет данни, Cogent Communications, прекъсна връзките си с руските си клиенти.

Одеса обяви тревога

Целта е да се предотврати използването на мрежите за пропаганда или кибератаки, насочени срещу Украйна.

Тези и други събития вероятно ще затруднят руснаците да проследят ужасите, които се случват в Украйна. Независимите руски медии са почти напълно закрити от Путин. Тези действия приближават Москва до деня, в който глобалните ѝ онлайн връзки ще бъдат отслабени, ако не и напълно прекъснати.

Зеленски: Няма да простим и няма да забравим

“Много се страхувам от това”, казва Михаил Климарев – изпълнителен директор на Обществото за защита на интернет, което се застъпва за цифровите свободи в Русия. “Бих искал да съобщя на хората по целия свят, че ако се изключи интернетът в Русия, това означава 140 милиона души да бъдат отрязани поне от част от истинската информация. Докато съществува интернет, хората могат да открият истината. Ако няма интернет, всички в Русия ще слушат само пропаганда“, заявява той, цитиран от Washington Post.

Най-близкото обкръжение на Путин или кой ръководи войнатa

Руската технология за интернет цензура става все по-напреднала.

Това каза Андрей Солдатов – руски журналист и автор на книгата “Червената мрежа”, посветена на интернета в страната. Той заявяви, че хората все повече разчитат на VPN услуги за достъп до блокирани уебсайтове, като използват точки за връзка извън Русия, но има риск дори те да бъдат блокирани от правителството.

Автократите в няколко държави работят за засилване на контрола върху това, което техните граждани виждат и правят онлайн. Те се стремят и да ги изолират от външния свят. През 2019 г. Иран се изключи от глобалния интернет за една седмица, докато правителството се бореше с вътрешни размирици. Китай от години държи гражданите си в капана на “Великата защитна стена”, която се характеризира с агресивно наблюдение и цензура. Същият е случаят и в Северна Корея.

Украйна: Предложението на Русия за коридори за евакуация, водещи към нея и Беларус, е „неморално“

Само преди две седмици обаче руският интернет беше сравнително свободен и интегриран в големия онлайн свят. Това позволяваше на гражданското общество да се организира.Опозиционерите можеха да предават посланията си. А обикновените руснаци – да получат лесен достъп до алтернативни източници на новини в епоха, в която Путин заглушава свободните вестници, телевизии и радиостанции в страната.

Бежанците от Украйна са над 1.5 милиона, заяви ООН

През миналата година опозиционният лидер Алексей Навални използва YouTube, за да направи унищожителното разобличаване за “Двореца на Путин” и за разточителния начин на живот на руския президент.

Неотдавна новини от Украйна – включително снимки на нападения срещу цивилни граждани и загинали руски войници – „потекоха“ в социалните мрежи и онлайн новинарските източници, включително от украински сайтове.

Патрик Бьолер – ръководител на цифровата стратегия в Радио Свободна Европа, показа данни на CrowdTangle, които сочат, че независимите новини на руски език в световен мащаб се споделят много повече пъти в социалните мрежи, отколкото историите от държавните медии. Той каза, че след като Кремъл е загубил този контрол, трудно би си го възвърнал.

Българи подпомагат украинци, запазвайки квартири в Киев през Airbnb без да ходят

Сега и последните независими журналистически бастиони в страната са вече история. Възможностите за избор в интернет са все по-ограничени. Блокирани бяха BBC, Voice of America, Deutsche Welle, Радио Свободна Европа. Независимото радио „Ехото на Москва“ беше свалено от ефир. Това стана защото продължаваше да нарича случващото се в Украйна „война“. Същата бе и съдбата на опозиционната телевизия „Дождь“.

Cogent Communications, мултинационалният доставчик на интернет услуги, прекъсна връзките с руските си клиенти.

Те трябва да търсят алтернативни източници. В писмата си до руските потребители компанията пише: “В светлината на неоправданото и непровокирано нахлуване в Украйна, Cogent прекратява всички ваши услуги от 17:00 ч. на 4 март 2022 г. Икономическите санкции, въведени в резултат на инвазията, и все по-несигурната ситуация със сигурността правят невъзможно за Cogent да продължи да ви предоставя услуги“.

Вижте как украинците свалят руски военен хеликоптер (видео)

Главният изпълнителен директор Дейв Шефър заяви, че компанията не иска да държи обикновените руснаци извън интернет. Възнамерява да попречи на руското правителство да използва мрежите на фирмата, за да извършва кибератаки или да разпространява пропаганда по време на война.

Русия е империя на кръстопът, която страда от параноя и страх

“Нашата цел не е да нараним някого. Просто не искаме да дадем възможност на руското правителство да има още един инструмент в своя боен арсенал”, казва Шефър.

Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния интернет

Източник: Булевард България
Снимки и видео: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции