<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Минималната ...

Руски филм заличи България от картата на славянската писменост

26 Декември 2021
0 1566

Руски филм заличи България от картата на славянската писменост, пише в.Сега.

“Една вяра, един език” е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония. Преди два дни е била премиерата му в Скопие. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко. Нейното произведение е отличено като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI филмов и телевизионен фестивал “Радонеж” в Москва.

Златен скункс за Владимир Путин за изказването му, че славянската азбука и литература са дошли до Русия от Македонска земя

Във филма, който е с времетраене 1:24 ч., се твърди в прав текст, че родината на славянската азбука е Македония. Че братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България. А тя дори не е представена като книжовен и православен център на Балканите през IX и X век.

Посланието, изразено директно е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия. 

Исторически е известно, че Македония е историко-географска област на Балканския полуостров, на площ от около 70 000 кв. км. Братята Кирил и Методий са родени в Солун през IX век, когато градът е в границите на Македония. Те създават глаголицата, а техните ученици Климент и Наум са поканени в Плиска от княз Борис I. Той подкрепя тяхната книжовна дейност. Това е началото на трансформирането на глаголицата в кирилица, която се ползва за писменост от славянския свят.

Във филма “Една вяра, един език” обаче е показана карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана. Освен думите „Македония е родината на славянската азбука“, е прокарано и твърдението, че на църковнославянски език, който тръгнал от Македония, са били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.

Кирил и Методий са описани като обединители на славяните, чието дело било да ги приобщят в един народ. А тези славяни, които не вярват, че са част от един народ с един език, нямало да бъдат допуснати до царството небесно.

Във филма е намесен и анексираният от Украйнаполуостров Крим, като се твърди, че най-важната част от пътя на Кирил и метозий бил престоят им в Херсон. „Християните-просветители стъпиха на земята на бъдеща Русия“, казва гласът зад кадър.

Според филма, руска писменост имало още преди глаголицата.

В Херсон двамата братя се запознали с тази руска писменост, защото това им било нужно за създаване на новата азбука. Така Кирил и Методий били поставили лично основите на „Третия Рим“ – Москва.

В „Една вяра, един език“ има разказ и за Климент и Наум, които основават първия голям славянски университет в Охрид. Но не е споменат княз Борис I, нито активната му дейност в подпомагане на делото им. Казва се, че „От Охрид тръгва православната вяра, обединила славянските народи – руснаци, украинци, беларуси, българи, сърби и македонци“.

Град Плиска е споменат един-единствен път, за да се каже, че Климент и Наум „минават“ оттам. Но същевременно вървят кадри с текста на „Азбучната молитва“ на Константин Преславски, която е на старобългарски.

Руски филм заличи България от картата на славянската писменост

Лансира се и спорното твърдение, че покръстването и християнизацията на русите е най-важното събитие в историята на славянството.

А то всъщност става 120 години след покръстването в България.

Във филма руски свещеник казва, че киевският княз Владимир отхвърлил папските посланици, които искали да проповядват католицизма – в България това било „проблем“. „Ако и днес мислехме като княз Владимир, навярно бихме избегнали много грешки“, добавя свещеникът.

“Благата вест, дошла в Русия чрез Македония, после през XIII и XIV век се връща там с руски богослужебни книги и така се затваря кръгът на защита на славянските земи, осигурена от Русия. Кирил и Методий са изградили единството ни, а сега някой е обявил война на православните славянски народи“, казва дикторът.

Има и кадри с македонски свещеник, който иска Русия да приеме всички православни църкви и така да осигури защита на целия православен свят. Същевременно България е спомената като съюзник на Германия в двете световни войни – „част от заговора за разделяне на славянството“.

Филмът предизвика вълна от възмущение на българи в социалните мрежи през последните два дни. Засега няма никаква реакция от официалните държавни органи.

Гледайте целия филм тук:

Руски филм заличи България от картата на славянската писмености

Източник: в.Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции