<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков призо...

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи наградата “Вацлав Хавел”

10 Октомври 2022
0 97

Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, който в момента се намира в затвора, получи наградата “Вацлав Хавел” в понеделник. Тя се връчва ежегодно от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за действия на гражданското общество в защита на правата на човека, пише Свободна Европа.

Наградата беше връчена от председателя на ПАСЕ Тини Кокс на съпругата на Кара-Мурза, Евгения Кара-Муза, на специална церемония по-рано през деня.

Фондът на Навални обяви нови разкрития за хора на власт в Русия (видео)

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи наградата &#8220;Вацлав Хавел&#8221;
Снимка: Twitter/Vladimir Kara-Murza

“В днешна Русия се изисква невероятна смелост, за да се противопоставиш на властта. Днес Кара-Мурза проявява тази смелост от затворническата си килия”, каза Кокс.

Владимир Кара-Мурза младши е руски писател и историк, бивш член на ръководството на дясноцентристката руска опозиция. Той стана жертва на отравяне на два пъти – през 2017 г. и 2019 г. През април Кара-Мурза беше арестуван и изпратен в затвора заради критиките си за войната в Украйна. Преди дни беше обвинен в държавна измяна.

Евгения Кара-Мурза каза, че „не може да бъде по-горда“. Тя прочете изявление от името на съпруга си. В него той казва, че посвещава наградата си на други политически затворници в Русия, а парите от нея ще бъдат за техните семейства.

Наградата “Вацлав Хавел” е кръстена на бившия чешки дисидент и драматург, който с падането на комунизма става президент на Чешката република. Тя е учредена през 2013 г.

Владимир Кара-Мурза има британско и руско гражданство. Той беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

Кара-Мурза е осъден на 15 дни затвор по обвинение в неподчинение на полицията. По-късно той беше обвинен и в разпространяване на невярна информация за руската армия, а в четвъртък – и в държавна измяна. Ако бъде признат за виновен по тези обвинения, той може да получи до 20 години затвор.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза получи наградата “Вацлав Хавел”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции