<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126337" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На живо: Моря...

Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в знак на протест

18 Април 2022
0 172

В края на миналата година бившата електроцентрала GES-2 се превърна в новото културно средище на Москва. Стана музей на изкуството, създаден с идеята да конкурира лондонския Tate Modern. Славата ѝ обаче оцеля само няколко месеца, пише Булевард България.

Ако днес решите да се разходите из неговите зали, ще се сблъскате с един натрапчив факт – огромна част от творбите липсват. А на тяхно място сте изправени пред множество празни стени.

Екипажът на “Москва” се показа за пръв път след потапянето? (видео)

“Не е времето за съвременно изкуство, когато хора умират и се пролива кръв. Не можем да се преструваме, че животът продължава да е нормален,” казва пред The Guardian Евгени Антуфиев. Той е руски артист, който е поискал творчеството му да бъде премахнато от GES-2 след началото на руската инвазия в Украйна.

Само преди няколко месеца – през декември, Путин бе сред първите посетители на обширните и богати галерии на новия арт център. Днес обаче гледката е съвсем различна и ясно олицетворява културното отцепление на страната от света.

Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в протест

“Трябва да прекратим илюзията, че всичко ще се завърне към начина, по който е било преди войната.”

“Да пием коктейли на откривания на изложби докато убиват хора изглежда криминално,” продължи Антуфиев.

Една от най-видните творби по време на откриването бе “Santa Barbara – A Living Sculture”. Тя изследва отношенията между Русия и САЩ. След 24 февруари обаче авторът ѝ, исландецът Рагнар Кяртансон, е сред големия брой артисти, които решават да се дистанцират от GES-2. Музеят заема ясна позиция, че няма да използва своята сцена, за да се противопостави на инвазията, и поема последствията от това.

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

“Много хора призоваваха да се заеме по-категорична позиция. Имаше отворени писма към GES-2 и други музеи да излязат с изявление по темата. Изглежда това би било заплаха за тяхното съществуване,” казва Франческо Манакорда – бивш художествен ръководител на фондацията, която управлява GES-2. Той подава оставката си непосредствено след началото на войната.

“Да бъдат изложени творби против войната е невъзможно,” добавя той и напомня, че в Русия вече да заемаш позиция срещу “военната операция” на Кремъл е против закона. През март парламентът прие решение, според което разпространяването на “фалшиви” новини относно случващото се в Украйна се наказва с до 15 години затвор.

Друга сграда, която ще остане празна през следващите седмици е руският павилион на Венецианското биенале.
Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в протест

Традиционно той събира във Венеция руския политически и културен елит по време на може би най-престижното изложение в света.

Още в първите дни от войната руски артисти обявяват, че няма да представляват страната си на събитието. А роденият в Литва куратор Раймундас Маласаускас директно подава оставката си. 

“Стана ни ясно, че няма как да бъдем във Венеция, защото павилионът е на Руската федерация. Дори и да сме на италианска почва, той остава подчинен на руското министерство на културата,” казва той. 

Как Румъния спаси хиляда украински сирачета?

Според Марат Гелман, дългогодишен колекционер на руско изкуство, единствено тези руски артисти, които заемат ясна и открита позиция против войната, ще бъдат добре дошли в Европа. 

След като Кремъл въвежда легалните промени, с които забранява критиките срещу военните действия в Украйна, стотици артисти напускат страната. Сред тях е и Антонина Баевер: “Избягах от Москва, която се превърна в Мордор,” казва тя с препратка от зловещия град от “Властелинът на пръстените”.

“За мен нямаше друга опция. Нямаше как да остана там и да запазя мълчание. А предвид действията ми, нямаше да остана свободна още дълго.” 

Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в протест
“Единственото руско изкуство, което остава релевантно в момента, е това, което се противопоставя на войната. За него влизаш в затвора от 15 дни до 15 години.” 

През март Путин обяви, че “държавата му е влязла в културна битка със Запада”. Той сравни отношението към руската култура в чужбина с изгарянето на “нежеланата литература” от нацистките поддръжници в Германия. 

За свободно заемане на позиции от страна на културните гиганти в страната не може и да се говори. Болшой театър обяви, че ще представи серия от представления в подкрепа на “военната операция” в Украйна. Театър “Олег Табаков” постави огромна буква “Z” на фасадата си в центъра на Москва.

Все още има и артисти, които се противопоставят на инвазията въпреки заплахите.

Русия остава без Times New Roman, Arial и други шрифтове

Александра Скочиленко бе арестувана преди седмица, след като получи обвинения, че е заменила цените в магазин в столицата с послания срещу военните действия на Кремъл. Очакват я до 10 години затвор заради “дискредитиране” на армията.

Във вторник класически концерт срещу войната бе прекъснат от полицията по време на изпълнение на пианиста Алексей Любимов – той изсвири последните ноти от “Impromtu Op 90 No 2” на Шуберт, докато “служителите на реда” стояха до него на сцената. 

Руските галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си в протест

Източник: Булевард България
Снимки и видео: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции