<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски музика...

Руснаците не са ентусиазирани от възраждането на “Москвич”

26 Май 2022
0 664

Руснаците не са ентусиазирани от възраждането на “Москвич”.

За последно произвеждан преди двадесетина години, той е на път да се завърне на поточните линии заради напускането на Русия от страна на западните автомобилостроители, припомня Mediapool.

Русия конфискува завод на “Рено” и започва да произвежда “Москвич”

Когато “Рено” (Renault) обяви, че се изтегля от Русия, кметът на Москва Сергей Собянин потри ръце. Той още тогава заяви, че ще национализира завода в столицата, който едно време произвеждаше именно “Москвич”, за да възроди “легендарната” марка.

Въпреки, по думите на Собянин, “дългата и славна история” на “Москвич”-а, руснаците са разделени по въпроса за възраждането на една марка, която според мнозина принадлежи само на миналото.

Руснаците не са ентусиазирани от възраждането на &#8220;Москвич&#8221;
iStock
Популистко решение

“Чух, че “Москвич” ще бъде върнат към живот и съм много щастлив от това”, казва Александър Бондаренко, демонстрирайки тениска с изображение на колата.

“Ако пуснат на пазара модерна версия на модела 2140, ще си я купя веднага”, допълва той. Други обаче са по-скептични и виждат очевидни политически мотиви зад действията на кмета.

“Възраждането на “Москвич” е популистко решение”, казва жителят на Москва Сергей, отказвайки да сподели фамилията си. “Не е ясно какво ще произтече от това”.

Коментар: Истинските фашисти са в Москва
Гордостта от промишленото наследство на СССР

След масовото напускане на западните компании президентът Владимир Путин обяви, че руснаците трябва да се гордеят с промишленото наследство на страната си. Той допълни, че местната производствена база трябва да бъде разширена.

“Летящият Кремъл” – самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака (видео и снимки)

За мнозина обаче обичаният от мнозина в Русия “Москвич” трябва да си остане в миналато. “Москвич” не трябва да бъде докосван, той умря, той беше убит”, казва Станислав Цибулский, припомняйки решението за закриването на завода преди две десетилетия.

По думите му работниците в продължение на години не са получили дължимите им заплати, а хиляди са загубили работата си.

“Светотатство”

“Заводът беше просто затворен, дори нямаше музей, а сега планират да възродят “Москвич”. За мен това е светотатство”, казва той. От поточните линии на завода в Москва, който започва да работи през 1946 г. и беше закрит през 2001 г., десет години след разпада на Съветския съюз, са слезли десетки модели на “Москвич”.

По време на най-големия разцвет на производството през 70-те години, хората редовно трябваше да чакат с години, за да се сдобият с жадуваната кола. А един от най-популярните модели – “Москвич 412”, през 1975 г. струваше около 5000 рубли при средна месечна заплата от 150 рубли.

Руснаците не са ентусиазирани от възраждането на &#8220;Москвич&#8221;
iStock
Страната трябва да се фокусира върху производството на модерни автомобили

За Сергей Ушаков, който е носталгично настроен собственик на “Москвич”, възраждането на модела е добра новина, но въпреки това страната трябва да се фокусира върху производството на модерни автомобили.

“Това е рядка кола и аз я поддържам в работещо състояние”, казва той и с гордост показва модел 400. “Но няма нужда да произвеждаме едни и същи автомобили”, допълва Сергей Ушаков.

Руснаците не са ентусиазирани от възраждането на “Москвич”.

Източник: Mediapool

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции