<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гълъб Донев с...

Съдят Mediapool за 1 милион заради статия

08 Март 2023
0 294

Съдят Mediapool за 1 милион заради статия

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела съдебен иск срещу Mediapool за статия, която се базира на стенограма на Министерски съвет. Дружеството съди медията за един милион лева за публикация от 27 септември 2022 година.

От медията съобщават, че статията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството. В нея се дискутира “Зелена карта” и последствията, ако проблемът не бъде решен. Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата. Единственият получен отговор обаче е: 

„На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда“.

В цитираната от Mediapool стенограма на служебния министър на финасите Росица Велкова от 21 септември се казва, че:

„В случай че казусът (с Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, известно като бюро “Зелена карта” – бел. ред.) не бъде разрешен, наред с неизпълнение на ангажимента на България след присъединяване към ERM ІІ има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата “Зелена карта” на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи.“

Безпрецедентен иск за България

Искът е безпрецедентен по своя размер в най-новта история на българската журналистика. Адвокат Александър Кашъмов коментира, че той е „най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение“ към медия в България.

Все по-често съдят български журналисти за клевета

„Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерски съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата “Зелена карта“, заявява главният редактор на изданието Стояна Георгиева в прессъобщение.

Съдят Mediapool за 1 милион заради статия
Адвокат Кашъмов, личен сайт

Според адв. Кашъмов, става дума за поредното SLAPP дело (от англ. шамар), което има за цел да предизвика „смразяващ ефект“.

Европейският съюз готви анти-SLAPP директива, чиято идея е да осигури защита на ранен етап срещу злоупотреба с искове за клевета и обида. Това не само би спестило тежестта върху засегнатите журналисти и медии, но би защитило цялата публична среда от смразяващия ефект на тези искове и би попречило на ограничаването на достъпа на гражданите до информация.

В коментар от компанията заявиха, че разчитат на обективността на съдебната система за защита на българския бизнес. По отношение на размера на иска, той напълно кореспондира с възможната щета, която некоректните внушения биха могли да нанесат на застрахователния сектор в България, финансовата система и в частност – на компанията.

Съдят Mediapool за 1 милион заради статия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции