<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168326" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бащата на еди...

Все по-често съдят български журналисти за клевета

07 Март 2023
0 66

Все по-често съдят български журналисти за клевета. Това се посочва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от БТА.

Оказва се, че журналисти и медии в Албания, България, Хърватия, Франция, Италия, Полша и Сърбия все по-често са съдени с подобни обвинения. Данните са на Платформата на Съвета на Европа за насърчаване на защитата на журналистиката и безопасността на журналистите, отбелязва OFFNews.

Организации призоваха България да вземе мерки за делата срещу журналисти

Както е известно, използването на съдебни дела за сплашване на журналисти и медии е любимо средство за някои политици, бизнесмени и други влиятелни лица. Все повече подобни дела са образувани по искане на политици, включително участващи в правителството, става ясно от доклада.

Примери за това са наложени глоби за разпространяване на репортаж, включително решението срещу българския сайт Mediapool.

Спецпрокуратурата порица журналист и набеди Mediapool във вандализъм

Все по-често съдят български журналисти за клевета

Друг интересен факт е, че в Турция, Албания, Полша, Унгария и България концентрацията на медии е най-високата в Европа.

И още. Откакто Русия нахлу в Украйна, поне 12 журналисти и медийни служители са били убити. А 21 са били ранени при изпълнение на служебните си задължения.

През 2022 г. са били получени 74 сигнала за физически нападения срещу журналисти, 41 сигнала за задържане и лишаване от свобода на журналисти, 94 сигнала за случаи на тормоз и сплашване на журналисти, 80 сигнала за различни други действия срещу свободата на медиите. Липсва и напредък за разрешаване на 35 случая на нападения срещу журналисти, 26 от които се отнасят за убийство.

Все по-често съдят български журналисти за клевета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции