<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139033" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Херо Мустафа:...

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници –  баскетболна звезда срещу “търговеца на смърт” Виктор Бут

28 Юли 2022
0 348

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници –  баскетболна звезда срещу “търговеца на смърт” Виктор Бут.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще разговаря за първи път с руския външен министър Сергей Лавров от началото на войната, пише Булевард България.

Другият въпрос, който подлежи на обсъждане, е изпълнението на споразумението с Украйна за износ на пшеница и земеделска продукция.

Делегациите на Русия и Украйна се срещнаха лице в лице за първи път от месеци насам

САЩ ще настояват за връщането на баскетболната звезда Бритни Гринър и бившия морски пехотинец Пол Уилън. В замяна на това ще предложат връщането на Виктор Бут – руски оръжеен контрабандист, който излежава 25-годишна присъда в американски затвор. Според авторитетни американски издания, президентът Байдън е дал разрешение за това.

Бритни Гринър може да получи 10 години затвор в Русия за трафик на наркотици

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници &#8211;  баскетболна звезда срещу &#8220;търговеца на смърт&#8221; Виктор Бут
Стопкадър: WFAA

Баскетболната националка беше арестувана в Москва една седмица преди избухването на войната в Украйна. Провинението ѝ се оказа в това, че е носила в багажа си контейнери за вейп цигари, в които се съдържа масло от хашиш – незаконно вещество в Русия.

Оттогава 31-годишната представителка на тима от женската лига на NBA Phoenix Mercury и женския национален отбор по баскетбол се намира в следствен арест. На 1 юли тя се призна за виновна по обвиненията, като обясни, че не е имала умишлено намерение да наруши руското законодателство.

Пол Уилън

Бившият военен е арестуван още преди 4 години за това, че получил флашка с имена на сътрудници от руска тайна служба по време на престой в Москва. Историята на посещението му в Русия е свързана с покана да гостува на сватбата на свой приятел от армията. Самоличността на човека, който му е предал устройството, остава неясна. Уилън твърди, че е невинен и че е станал жертва на схема за изнудване.

“Търговецът на смърт”

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници &#8211;  баскетболна звезда срещу &#8220;търговеца на смърт&#8221; Виктор Бут
Стопкадър: WFAA

55-годишният Виктор Бут е бивш руски военен пилот. Той е осъден за това, че е продавал оръжия в държави, в които се водят кървави граждански войни – включително на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи. През 2011 г. той е осъден за тероризъм и опит да продаде оръжие за 20 млн. долара, сред което ракети “земя-въздух”, за да бъдат поразявани американски хеликоптери. Бут отрича обвиненията.

САЩ и Русия уговарят размяна на затворници –  баскетболна звезда срещу “търговеца на смърт” Виктор Бут

Източник: Булевард България

Видео: WFAA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции