<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146688" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

САЩ санкционират босненския премиер за предполагаема злоупотреба с власт

05 Октомври 2022
0 111

Съединените щати са наложили санкции на премиера на Федерация Босна и Херцеговина и други заради предполагаема злоупотреба с данни на пенсионери. Това стана ясно в понеделник от изявление на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ, пише Свободна Европа.

Според министерството министър-председателят Фадил Новалич е придобил данни на пенсионери чрез официалната си позиция в седмицата преди изборите през 2018 г. и ги е използвал „в полза на собствената си политическа партия и противно на [босненския] закон.”

Твърди се, че Новалич е злоупотребил с данните, като е изпращал писма, обещаващи увеличени пенсии, според изявлението на финансовото министерство.

САЩ: Русия тайно е финансирала чуждестранни политици с над 300 млн. долара

САЩ санкционират босненския премиер за предполагаема злоупотреба с власт
Снимка: iStock

Също така босненският магнат Слободан Станкович и неговата инженерна фирма са включени в черния списък за подозрения в корупция. Големи строителни проекти често се предоставят на фирмата на Станкович без честна и открита конкуренция. Така по-голямата част от богатството на Станкович идва от обществени средства.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен спомена санкциите в Туитър. Той каза, че политическите партии и лидери „не трябва да могат да използват публичните ресурси за своя собствена изгода и хората, които им помагат, не трябва да забогатяват“.

Министерството на финансите описа Станкович като един от най-богатите хора в Босна, свързан с Милорад Додик. Последният е член на тристранното президентство на Босна. Той беше санкциониран от САЩ за „отцепническа реторика“ и действия, които застрашават „стабилността и подкопават Дейтънски мирен договор”. Става дума за договор от 1995 г., с който се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Санкционирането замразява всички активи или имуществени интереси, притежавани от Новалич, Станкович или неговата инженерна фирма.

Забранява на граждани на САЩ да извършват транзакции с тях без специално разрешение от OFAC.

„Днешното действие подчертава как политиците в Босна и Херцеговина подкопават демократичните институции и процеси за собствената си политическа изгода и за да възнаградят мрежите си за покровителство“, каза Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите, в изявление на отдела на 3 октомври.

„Ние ще продължим да се целим в онези, които дестабилизират региона, както и техните поддръжници, и ще ги държим отговорни“, добави той.

Санкциите идват по-малко от седмица след като финансовото министерство наложи такива на босненски държавен прокурор. Той е обвинен в съучастие в корупция и подкопаване на демократичните процеси в Западните Балкани. Министерството нарече Даяна Каймакович „нагло корумпиран държавен прокурор с връзки с престъпни организации.” Тя беше санкционирана на 26 септември.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

САЩ санкционират босненския премиер за предполагаема злоупотреба с власт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции