<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144336" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Картов туриз...

САЩ: Русия тайно е финансирала чуждестранни политици с над 300 млн. долара

14 Септември 2022
0 51

Русия тайно е похарчила над 300 млн. долара за финансиране на политически партии в други държави по света от 2014 г. Това разкрива високопоставен служител на президентската администрация в САЩ, позовавайки се на доклад на разузнавателните служби, предава “Сега”.

Петков пред Times: Митрофанова е водила български политици “на почивка” в Гърция

“В своя преглед разузнаването установи, че Русия тайно е прехвърлила над 300 милиона долара и е планирала тайно да прехвърли още поне стотитина милиона към чуждестранни политически партии, длъжностни лица и политици в повече от две дузини страни и на четири континента през този период“, казва служителят пред журналисти. И добави, че “Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства тайно в случаи, които са останали незабелязани”.

По думите му Кремъл цели да “облагодетелства определени политически партии и да подкопае демокрацията във всички тези страни”.

В информацията, която е известна до момента, са посочени конкретно Албания, Босна и Черна гора. Става дума за две дузини страни, се казва в доклада. 

Очаква се САЩ да споделят през декември със съюзниците си информацията в доклада. „Ние пазим тези разговори поверителни предвид чувствителността на данните и за да дадем възможност на тези страни да подобрят честността на изборите си“, твърди още американският служител.

САЩ: Русия тайно е финансирала чужди политици с над 300 млн. долара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции