<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мисията на МВ...

Сблъсъци в Шанхай: Полиция вади хора от жилищата им, за да изолира в тях заразени (видео)

17 Април 2022
0 2651

Жителите на Шанхай влязоха в сблъсък с полицейски служители, които са изискали от тях да предоставят апартаментите си, за да бъдат изолирани в тях хора, заразени с Covid-19, предаде Франс прес.

Икономическата столица на Китай преживява най-голямата вълна на заразата от началото на пандемията. Почти всички 25 милиона жители на града са в локдаун от началото на април, пише DIR.bg.

Затвориха Шанхай заради нови случаи на Covid-19

Властите изолират всички с положителен резултат, включително и тези без симптоми, в центрове за карантиниране.

Сблъсъци в Шанхай: Полиция вади хора от жилищата им, за да изолира в тях заразени
Mass Covid-19 testing

Но в последните дни броят на новите случай на зараза всеки ден възлиза на над 20 000 души. А властите не успяват да се справят с темпото на разпространение на заразата.

Видеоклипове, споделени в китайската социална мрежа WeChat показват обитатели на жилищен комплекс, които викат срещу полицаи, носещи щитове и предпазна екипировка и опитващи се да си пробият път през тълпата.

Китай с рекорден брой новозаразени с Covid-19, отварят полева болница в Шанхай (видео)

На кадрите изглежда да арестуват няколко протестиращи, докато жителите обвиняват силите на реда, че удрят хората. Не е потвърдено има ли арести.

Компанията за недвижими имоти Чжанцзян, чиято собственост е жилищният комплекс, публикува официално изявление.

Тя твърди, че “ситуацията вече е спокойна”. Някои наематели са възпрепятствали изграждането на заграждение за карантиниране. В едно от видеата жителка през сълзи, твърди, че компанията Чжанцзян иска да превърне целия комплекс в място за карантиниране на заразени с Covid-19. Компанията твърди, че е предложила компенсации на обитателите и ги е настанила в друго крило на същия комплекс.

Както се очакваше, китайската цензура премахна голяма част от видеата.

Българин в Шанхай: В Китай Covid-19 се завръща, новини за Украйна няма (видео)

Франс прес поясни, че властите са разпоредили на 39 домакинства да напуснат апартаментите си в комплекса. Те са го изискали, за да може да се реагира на нуждите с цел превенция на разпространението на заразата.

Жителите на Шанхай са все по-отчаяни от трудностите, които изпитват за достъп до хранителни продукти и от принудителното изолиране на заразените в центрове за карантиниране със съмнителна хигиена.

Сблъсъци в Шанхай: Полиция вади хора от жилищата им, за да изолира в тях заразени

Демонстрациите в Китай са доста по-редки отколкото на Запад. По-малко медиатизирани, те намират отзвук в интернет. Там скоростта на разпространение на информацията често пъти хваща неподготвена цензурата.

Министерството на здравеопазването на Китай съобщи вчера за над 24 000 нови случая на зараза. Над 23 000 са в Шанхай.

Президентът Си Цзинпин предупреди в сряда, че здравните мерки нe мога да бъдат смекчени. Според него защитата на гражданите от коронавирус е първи приоритет.

Сблъсъци в Шанхай: Полиция вади хора от жилищата им, за да изолира в тях заразени

Източник: DIR.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции