<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109222" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 45 души загина...

България и Северна Македония обявиха национален траур след трагичната катастрофа на магистрала “Струма”

23 Ноември 2021
0 13082

Северна Македония обяви национален траур, след като 46 граждани загинаха в горящ автобус на магистрала “Струма”, пише Mediapool.

Малко по-късно стана ясно и че у нас утре също ще бъде ден на траур заради жертвите на двете трагедии – пожара в дом за възрастни в село Рояк и трагичната катастрофа на автобуса.

Инцидентът е станал около 2 часа тази нощ. Жертвите са предимно млади хора от Северна Македония, като 12 от тях са деца, каза външният министър на страната Буяр Османи.

45 души загинаха след като автобус се запали на АМ “Струма” (обобщение)

Северна Македония е в национален траур след 46 жертви на магистрала "Струма"

Седем души са успели да се спасят и са настанени за лечение в болница “Пирогов”. Те са в стабилно състояние, без опасност за живота, каза проф. Иван Поромански.

Оцелелите са били в задната част на автобуса и са успели да разбият прозореца, през който са излезли, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев на излизане от “Пирогов”.

Коментарът на властите

Рано сутринта заместник-главният прокурор Борислав Сарафов беше на мястото на произшествието заедно с премиера Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков.

“Страшна трагедия”, каза Зоран Заев на съвместен брифинг с българския премиер Стефан Янев.

Той благодари на българските власти, че правят всичко за опазване на живота на оцелелите.

“Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия”, допълни той.

По думите му, координацията и взаимодействието между македонските и българските власти след катастрофата са на много високо ниво.

“Ние сме заедно в добро и лошо, ние сме първи съседи, братски народи, споделяме радости и скърби. Всеки път си помагаме в добро и лошо. Надявам се тази трагедия да има позитивно влияние върху отношенията и да ни сплоти още повече”, каза Заев.

“Това е една трагедия, която ни разтърси”, каза Стефан Янев от мястото на произшествието.

“Картината е ужасяваща. Не е за гледане там. Хората са скупчени, хората са на въглен”, допълни Бойко Рашков.

Инцидентът

Четири автобуса са били на екскурзия до Турция. Организирана е от туристическата агенция “Беса Транс” по маршрут Скопие – София – Истанбул и обратно.

Минали са през България на път за Турция на 18 ноември и са влезли обратно в страната ни през ГКПП “Капитан Андреево” около 21 часа на 22 ноември.

Туристите са били предимно от градовете Скопие, Струмица, Битоля и Велес. Имало е и едно семейство от Белгия, каза Зоран Заев.

По думите му, сред загиналите са и младоженци, като мъжът бил от сръбския град Прешево, а девойката от Куманово.

Северна Македония е в национален траур след 46 жертви на магистрала "Струма"

Около полунощ четирите автобуса, които са се движели заедно, са спрели на бензиностанция край София.

Около час, след като тръгват, в близост до село Боснек, край Перник, по неустановени към момента причини, последният движещ се рейс се запалва.

Автобусът е отнесъл част от мантинелата в участъка и е изгорял напълно.

По данни на българските власти, в рейса са пътували 52-ма граждани. МВР съобщава за 45 жертви, докато Заев каза, че загиналите са 46.

Част от тях са били скупчени на вратата на превозното средство, каза Бойко Рашков.

“Телата са изгорели до неузнаваемост, предстои да се вземат проби, за да се установи самоличността на всеки един”, допълни Борислав Сарафов.

По думите на оцелелите, сред загиналите е и шофьорът.

Най-вероятно това е причината вратите на превозното средство да са останали затворени.

Седем са настанени за лечение в “Пирогов” – петима мъже и две жени. Шестима са в Клиниката по изгаряния, а един е насочен към Клиниката по травматология, съобщиха от болницата.

Причините

Произшествието става на магистрален участък с голям наклон на хлъзгав и мокър път. Няма следи от спирачен път.

Две са версиите, по които се работи към момента – техническа неизправност или човешка грешка, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров, на този пътен участък често стават катастрофи.

“Не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината”, каза Стефан Янев на брифинга в Министерския съвет.

Северна Македония е в национален траур след 46 жертви на магистрала "Струма"

Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата и най-вероятно след това се е запалил.

“Предна дясна гума е ударила знак, който е изхвърлен на 45 метра. Има около десетина колчета, където е набодена предна дясна гума. Оттам трагедията става необратима. Има разлив на гориво”.

Това заяви Васко Пиргов, който е от областната администрация, пред NOVA.

Той изключва версията, че водачът е заспал.

“От бензиностанцията, където е спрял автобусът, до самото място, е около 20 минути. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака и оттам става трагедията. Автобусът се е запалил от предната страна. Тези, които са били отзад, са счупили задно стъкло и са избягали”, обясни Пиргов.

Зоран Заев отказа да коментира версиите за трагедията.

Той допълни, че разчита изцяло на българските власти за изясняване на причините за катастрофата и благодари за бързата реакция.

По-късно днес се очаква главният прокурор на Македония да се срещне с Борислав Сарафов.

От Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че Виолета Комитова е провела работно заседание с ръководствата на АПИ и ДНСК във връзка с тежкия инцидент.

Сформирана е работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата, трябва да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка.

Въз основа на това ще се представи доклад за състоянието на участъка и ще се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

ГЕРБ настоява за оставки

След инцидента, бившите управляващи от ГЕРБ настояха президентът да поиска оставките на министрите на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи.

Едновременно с това Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че изборите са приключили и внушенията няма да върнат погубените човешки животи.

“В този ужасен ден считаме,че всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента на магистрала “Струма” е в пътното трасе и настилка, посочени от кмета на Перник и служебни министри, са дълбоко грешни”, посочи тя.

От партията обявиха, че въпросният участък от АМ “Струма” е проектиран и строен между 2002 и 2004 г., според тогавашните изисквания.

По това време министър на регионалното развитие е бил Асен Гагаузов от БСП.

Радев: Непрежалима загуба за нашите братски страни

Румен Радев изрази съболезнования на колегата си Стево Пендаровски по повод тежкия инцидент.

“В този тежък момент България и Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни”, заяви Румен Радев. Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент, както и за оказването на своевременна подкрепа за оцелелите при катастрофата.

Движението през магистрала “Струма” се отбива през Радомир

От агенция “Пътна инфраструктура” съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел “Даскалово” до пътен възел “Долна Диканя” е ограничено в двете посоки.

Обходният маршрут е: пътен възел “Долна Диканя ” – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел “Даскалово”.

Северна Македония е в национален траур след 46 жертви на магистрала "Струма"

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Бойко Рашков уточни, че магистралата ще остане затворена, докато не приключат всички следствени дейности

Северна Македония е в национален траур след 46 жертви на магистрала “Струма”

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции