<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мобилизацият...

Синовете на Песков и Мишустин отказват призовките за мобилизация

23 Септември 2022
2 482

Стотици хиляди руснаци са получили призовки за мобилизация. Първоначално бе обявено, че само мъже с военен опит ще бъдат призовани на фронта, но има сведения за десетки души, които не покриват този критерии, но въпреки това са били повикани. Включително и мъже в предпенсионна възраст, мъже с хронични проблеми и дори арестувани заради протестите срещу военната ескалация младежи.

Мобилизацията в Русия се превърна в евакуация от Русия (Коментарът на “Господарите”)

За някои обаче правилата не са толкова стриктни, колкото за други.

“Дали ще се явя във военната комисия, ще се реши на друго ниво… Ако Владимир Владимирович ми каже да отида, ще отида”. Това каза 32-годишният Николай Песков – прекарал 2 години в ракетните войски на Русия и първороден син на Дмитрий Песков, говорител на руското президентство.

Обясненията му са записани по време на телефонен разговор, проведен на живо в YouTube канала “Популярная политика”. Той е поддържан от част от екипа на Алексей Навални.

Думите на Песков-младши предизвикаха огромен скандал и дори доведоха до това баща му да дава обяснения пред медиите.

Синовете на Песков и Мишустин отказват призовките за мобилизация
Wikipedia

Малко след като Владимир Путин обяви частичната мобилизация на 21 септември, Дмитрий Низовцев, водещ от “Популярная политика”, реши да звънне на синовете на няколко представители на политическия и бизнес елита на Русия. По време на разговорите той се преструва на служител от местната военна комисия и ги информира, че са призовани.

Николай Песков е един от хората, които са вдигнали телефона си.

Световните лидери осъдиха мобилизацията в Русия (видео)

“Щом знаете, че съм г-н Песков, трябва да разбирате, че не е съвсем правилно да бъда в армията”, заяви той, след като чу за какво го търсят.

“С две думи – това ще го решавам на друго ниво. Трябва да видя какво се случва и какви са ми правата… Трябва да проверя целесъобразността на моята поява, има определени политически нюанси”, допълни синът.

Синовете на Песков и Мишустин отказват призовките за мобилизация
Sanctions.nazk.gov.ua

“Добре, но това не е моя молба. Не знам дали сте гледали телевизия – това е заповед на Владимир Владимирович. Съжалявам, че споменавам такива имена по телефона…”, обясни Низовцев.

“Вижте, ако Владимир Владимирович ми каже, че трябва да отида, ще отида”, отвърна Песков-син.

Подобен бе разговорът и с Алексей Мишустин, синът на премиера Михаил Мишустин.

Водещият го призова да се яви утре в 10 ч. сутринта във военната комисия, но Алексей бил студент и не можел.

А на въпроса “Може ли да ви отбележа в списъка на доброволците”, Алексей Мишустин отговори, че “досега не е възникнало такова желание” у него и че “засега не бива” да разчитат на личното му участие във военни действия в Украйна.

Синовете на Песков и Мишустин отказват призовките за мобилизация
Wikipedia

Артьом Чечихин, внук на Виктор Золотов (ръководител на Националната гвардия на Русия), не можел, защото бил в казармата.

Единственият, който не се изненада, че е призован и се съгласи да се яви в комисариат, е Антон Саблин – син на депутата от “Единна Русия” Дмитрий Саблин.

По време на разговора той първоначално се съгласи да се яви на комисия, но после започна да се оправдава, че без да иска да загубил военния си билет. Но на въпроса: “Да отбележа ли, че можем да ви изпратим да воювате?”, Саблин отговаря: “Отбележете.”

Два дни след проведения разговор самият Антон Саблин лично заяви, че има готовност да отиде на фронта.

Синовете на Песков и Мишустин отказват призовките за мобилизация

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции