<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131983" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна ще по...

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

02 Юни 2022
0 1445

Бившата канцлерка Ангела Меркел нарече руската нападателна война срещу Украйна “варварска”. След месеци мълчание по темата тя обяви, че подкрепя всички усилия да се сложи край на войната, пише Дойче Веле.

Войната преобърна нагласите на доскоро подкрепящите Русия източногерманци

В първата си публична реч от близо половин година Ангела Меркел нарече руското нападение над Украйна “дълбока цезура”.

Украйна ще получи още въоръжение от САЩ и Германия

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

Тя подчерта, че вече като бивш канцлер не желае да дава преценки и съвети отстрани. Руското нахлуване в съседната страна обаче маркира “грубо нарушаване на международното право в историята на Европа след края на Втората световна война”, каза тя.

Зеленски отиде на фронта в Харков – последваха експлозии

Ангела Меркел изрази солидарност с нападнатата от руската армия Украйна и “с подкрепата на нейното право на самозащита”. Тя обяви, че подкрепя всички съответни усилия на федералното правителство, на ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН, “за да се сложи край на тази нападателна руска варварска война”.

Евролидерите се договориха за частично ембарго на руския петрол след натиск на Зеленски

Изказването на Меркел дойде след месеци мълчание. Тя говори в сряда, 1 юни, в Берлин пред близо 200 гости. Те се бяха събрали се да почетат оттеглянето на Райнер Хофман от председателския пост на профсъюзната конфедерация DGB, който той заемаше дълги години.

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

Източник: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции