<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо БВП и ръ...

Служебният кабинет няма да внася бюджет за догодина

25 Октомври 2022
0 128

Днес се проведе извънредно заседание, на което депутатите изслушаха служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева.

Тя коментира изпълнението на бюджета за 2022 г. Както и представи проекта на служебното правителство за държавния бюджет за догодина. Велкова обясни, че служебният кабинет няма да внесе проект за бюджета за 2023 г. Но има изготвени три варианта, които могат да се разгледат и интересно предложение – закон, с който да се удължи действието на мерките от настоящия бюджет до формиране на редовно правителство.

Служебният кабинет няма да внася бюджет за догодина
Министерски съвет на Република България

Асен Василев: Бюджетът не е взривен (видео)

Данните за изпълнението на консолидирания бюджет за 9-месечието показват положително салдо в размер на 989 млн. лв. Това е 0,6% от прогнозния БВП.

“Тази информация на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат данните от всички предходни години бюджетът обикновено е на излишък до последните 2 месеца на годината”, уточни тя.

Бюджетната комисия одобри на второ четене по-голямото увеличение на пенсиите

Министърът определи това като нормално и каза, че така се очаква годината да завърши в излишък, тъй като бюджетът, който е приет от Народното събрание, е планиран и приет на дефицит. Велкова прогнозира преизпълнение на данъчно осигурителните приходи в бюджета с близо 250 млн. лв., от които да дойдат 50 млн. лв. от данък върху доходите на физически лица.

Служебният кабинет няма да внася бюджет за догодина
iStock

ЕК одобри първата европрограма за България с бюджет 3.8 милиарда лева

Очаква се финансовата рамка за 2023 г. да е с дефицит от 6,6% и дълг около 16 млрд. лв.

Единият от трите варианти на служебния кабинет предвижда орязване или замразяване на социални плащания. Корнелия Нинова коментира, че от БСП са притеснени относно този вариант.

Вижте какво е разписно в новия бюджет (видео)

“За нас в следващите тежки месеци е изключително важно да има подкрепа за хората, таван на цените на ток, парно, газ и вода, две тарифи за плащане, увеличаване на минимална заплата, преизчисляване на пенсиите”, заяви Нинова.

По-рано партията заяви, че това са главните ѝ приоритети за следващото 48-о Народно събрание.

Служебният кабинет няма да внася бюджет за догодина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции