<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оператор от е...

Смъртта на млада полякиня, заради забрана за аборт, изкара хиляди поляци на протест (видео и снимки)

07 Ноември 2021
0 854

Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите, които според тях са довели до смъртта на млада жена, пише Dir.bg.

снимка Reuters

През януари в Полша влезе в сила решение на Конституционния съд, според което абортът поради дефекти на плода противоречи на Конституцията на страната. Това доведе до почти пълна забрана на абортите и множество протести.

Участниците в протестите във Варшава и десетки други градове носеха свещи и плакати с лозунги като “безразличието е съучастие” и призоваващи да не се допускат повече подобни случаи.

Според тях смъртта на 30-годишната Изабела, починала в 22-ата седмица на бременността си от септичен шок, се дължи на решението на съда.

снимка Reuters

Жената отишла в болница в Пшчина през септември поради изтичане на околоплодната течност. По-рано данните от сканирането показали множество дефекти на зародиша. Лекарите обаче отказали да сложат край на бременността й, защото сърцето на плода все още биело.

Те решили да извършат цезарово сечение, след като се установило, че сърцето му е спряло, но жената починала на път към операционната.

“Нейното сърце също биеше”, пишеше на плакати, носени от участници в протестите.

AFP

Според правителството причината за смъртта на Изабела е лекарска грешка, а не решението на съда.

Здравният министър Адам Неджелски обеща да публикува насоки, обясняващи кога абортите са законни и кога – не.

Смъртта на млада полякиня, заради забрана за аборт, изкара хиляди поляци на протест

Източник: Dir.bg

Видео: Euronews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции