<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105571" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болницата въ...

Смъртността при заразени с Covid в Русия е много по-висока от официално обявяваната

30 Октомври 2021
0 250

Смъртността при заразени с Covid в Русия е много по-висока от официално обявяваната, съобщава NOVA.

Руската федерална статистическа служба „Росстат” съобщи в петък, че през септември в страната от коронавирус са починали 44 265 души. Това са почти два пъти повече от официалните данни на правителството. По този начин броят на смъртните случаи от COVID-19 в Русия достигна почти 450 000, който е най-високият в Европа.

Руските власти са обвинявани, че омаловажават последиците от пандемията в страната. Данните на „Росстат”, публикувани късно в петък, очертават далеч по-мрачна картина от официалните данни.

Русия с нов черен рекорд: 6500 починали от Covid-19 и 188 829 заразени само за седмица

Според статистическата служба броят на смъртните случаи все още не е достигнал месечния рекорд на Русия от над 50 000 смъртни случая от COVID през юли. Според официалните данни на правителството през септември в Русия от вируса са загинали 24 031 души.

Правителствените данни отчитат само смъртните случаи, при които вирусът е установен като основна причина за смъртта след аутопсия. „Росстат” обаче публикува данни по по-широко определение за смъртните случаи, свързани с вируса.

Смъртността при заразени с Covid в Русия е много по-висока от официално обявяваната

Русия е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Европа, като властите се борят да противодействат на широко разпространените антиваксърски настроения. Въпреки призивите на президента Владимир Путин и широкото разпространение на местната ваксина „Спутник V“, само 32% от руснаците са напълно ваксинирани.

В четвъртък в Москва за 11 дни бяха преустановени неосновните услуги. Причината – страната се бори с рекордно високата вълна от вируси, предизвикана от ниските нива на ваксинация. В петък в Русия бяха регистрирани 1163 смъртни случая, причинени от коронавируса. Путин нареди от събота в цялата страна да бъде обявена седмица на платен отпуск. Това е опит да се ограничи разпространението на вируса.

Смъртността при заразени с Covid в Русия е много по-висока от официално обявяваната статистика.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции