<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-големият ...

Страда ли Путин от Паркинсон: какво казват медиците

30 Април 2022
0 8083

Публикувано от Кремъл видео показва Путин във видимо влошено здраве. Някои наблюдатели твърдят, че руският президент страда от Паркинсон. Какво казват медицинските експерти, разказва Дойче веле.

От американския сенатор Марко Рубио до университетски професори и наблюдатели в таблоидите – много хора в публичното пространство претендират да са наясно със здравословното състояние на руския президент Владимир Путин. Но в спекулациите относно предполагаемите заболявания на Путин липсва един много важен глас – този на медицинските експерти.

Любовниците на Путин и неговите деца

Факти и догадки

В разпространения видеоклип от среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу руският президент Путин с държи с двете ръце за масата, потропва с крак и се намества много пъти на стола си, а лицето му е видимо подуто. Това накара редица наблюдатели, сред които и бившата депутатка от британската Консервативна партия Луиз Менш, да изкажат предположението, че руският президент страда от болестта на Паркинсон.

Твърдението бързо беше разпространено и от редица таблоиди. Статиите цитираха професор по стратегическа комуникация, професор, изучаващ езика на тялото, както и различни политически анализатори. Но нито един лекар.

“Истинските невролози едва ли ще заемат позиция, защото са научени никога да не коментират здравословното състояние на хора, които не са им пациенти”, казва пред ДВ Джон Харди, неврогенетик в британския Институт за изследване на деменцията. Харди уточнява, че е неврогенетик, а не невролог – и затова споделя мнението си за състоянието на Путин от позицията на човек, който е изучавал мозъчни заболявания.

Засилва се неодобрението на българите към Путин

“Според мен няма признаци на паркинсонизъм (по-общ термин, който описва групата невродегенеративни заболявания, бел.ред.)”, казва Харди. “Не изглежда добре, но не е Паркинсон”, добавя той.

На същото мнение е и британският невролог Рей Чадури. “Гледайки въпросния клип, не мога да намеря признаци на паркинсонизъм”, казва Чадури пред ДВ. Паркинсонизмът и болестта на Паркинсон са заболявания, които са много трудни за диагностициране и могат да бъдат установени само чрез обстойни неврологични тестове, обяснява Чадури.

Карълайн Ръсел, изпълнителна директорка на “Parkinson’s UK”, се присъединява към мнението на Чадури. По нейните думи Паркинсон е много комплексно заболяване с повече от 40 симптома, поради което е невъзможно да бъде диагностицирано на базата на видеоклип. “Всеки страда по различен начин от тази болест”, казва Ръсел и добавя: “Тя може да бъде установена само след преглед от невролог или друг специалист. Медийните спекулации са безсмислени”.

Путин забранява на българските граждани да посещават Русия
Kremlin via REUTERS

Но спекулациите относно здравословното състояние на световните лидери не са нещо необичайно. Медиите с интерес отразяваха боледуването на Доналд Тръмп от Ковид, а преди това и треперенето на бившата германска канцлерка Ангела Меркел.

Що се отнася до Путин – години наред от Кремъл не се изплъзва никаква информация за неговото здравословно състояние. А това само подтиква журналистите и наблюдателите да анализират всяко негово движение в опит да открият признаци на слабост или заболяване. Слуховете, че Путин страда от рак на щитовидната жлеза, от сериозни проблеми с гърба и дори от психоза, станаха неизменна част от обичайните дискусии около здравословното състояние на руския президент. Това се задълбочи още повече по време на пандемията, когато Путин се изолира напълно и отказваше да се доближава до други световни лидери на срещи и конференции, а онези, които допускаше до себе си, трябваше да се изолират и тестват многократно преди срещите си с него.

Никой не знае какво се случва в главата на Путин

Започнатата от Путин инвазия в Украйна даде на медиите и анализаторите още един голям повод да спекулират относно неговото здраве. Появиха се например предположения, че е изпаднал в състояние на нарцистично личностно разстройство – теза, върху която се съсредоточиха немалко журналисти в опита си да намерят обяснение за руската агресия срещу Украйна.

Дали Путин е на смъртно легло и използва тази война като начин да циментира своя отпечатък в историята или пък наистина е воден от някакво ментално разстройство – всичко това са само спекулации. А и в крайна сметка никой не може да знае със сигурност какво точно се случва в главата на Путин.

Страда ли Путин от Паркинсон: какво казват медиците

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции