<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144228" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: София ще има ...

ТЕЦ “Марица 3” вече е заплаха за цялата електроенергийна система (видео)

13 Септември 2022
0 208

ТЕЦ “Марица 3” вече е заплаха за цялата електроенергийна система. Това стана ясно от съвместен брифинг на Министерство на енергетиката и на околната среда и водите, цитирано от БНТ.

Новината идва след поредни многократно превишени стойности на замърсяването със серен диоксид, излагащи на риск здравето на хората.

Спряха мощностите на ТЕЦ “Марица 3” заради замърсяване

Честите нарушения на екологичните норми носят риск за здравето на населението и заплашват функционирането на цялата електроенергийна система у нас.

Защо досега властите не забелязваха черния дим от комините на ТЕЦ “Брикел”?

Дерогация на ЕК

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В периода от петък до събота ТЕЦ “Марица 3” е извършил 8 средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас.

ТЕЦ &#8220;Марица 3&#8221; вече е заплаха за цялата електроенергийна система (видео)

“Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител”, каза министърът на енергетиката Росен Христов на съвместен брифинг с Министерството на околната среда и водите.

“Мини Марица-изток” ще изнася въглища в чужбина за пръв път

ТЕЦ-ът спира работа временно и ще бъде периодично проверяван от МОСВ. Ако изпълни екологичните предписания, работата му ще бъде възобновена.

ТЕЦ &#8220;Марица 3&#8221; вече е заплаха за цялата електроенергийна система (видео)

“Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези инсталации може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушение на екологичните норми. А това води до прекратяването на дейността им до привеждане в съответствие”, заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Граждани сигнализират за поредно замърсяване около ТЕЦ “Брикел” (видео)

Според Росен Христов мощностите на ТЕЦ-а са незначителни и спирането няма да се отрази сериозно на производството на ток.

Затварят ТЕЦ “Марица 3”, докато превишава екологичните норми

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции