<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как да прекар...

Топ причини да се откажете от фойерверките на Нова година

31 Декември 2021
0 1256

Топ причини да се откажете от фойерверките на Нова година са събрани в този материал от Treehugger.

Всяка година предпразнично заговаряме за проблемите, които фойерверките предизвикват. И винаги добавяме нови причини да призоваваме да не гърмите с пиратки, фойерверки, бомбички и всякакви подобни – не само около празниците. Всъщност хората използват пиротехника от 1777 година, когато за пръв път са празнували Деня на независимостта в САЩ. Джон Адамс пише през 1776:

“Вторият ден от юли 1776 ще бъде най-запомнящият се ден в историята на Америка. Той ще се превърне в ежегоден празник за поколения напред. Ще се отбелязва с мощни фойерверки – толкова, че цялата земя да блести заради свободата на Америка”.

В днешни дни обаче проблемите, които предизвиква масовата употреба на фойерверки, няма как да останат незабелязани. Ето някои от тях:

1. Те замърсяват водата с перхлорати

Това е нещото, което трябва да тревожи хората, които вадят питейната си вода от езера, където се пускат фойерверки. Перхлоратите действат като окислител за пропелентите, които стартират фойерверките. Според Scientific American, перхлоратът в природата е опасност за здравето. Той може да наруши способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони, необходими за нормален растеж и развитие. Освен потенциала си да причинява проблеми с ендокринната система и репродуктивните функции, перхлоратът се счита за „вероятен канцероген за човека“ от Американската агенция за защита на природата”.

Проучванията показват, че нивата на перхлорат са се повишили драстично в езерата след фойерверките на 4 юли, до хиляда пъти над нормалното фоново ниво. „След фойерверките концентрациите на перхлорат намаляват към фоновото ниво в рамките на 20 до 80 дни, като скоростта на затихване корелира с температурата на повърхностната вода.“

2. Фойерверките замърсяват въздуха с частици
Топ причини да се откажете от фойерверките на Нова година
© Dian J. Seidel study

Край на масовите гърмежи от фойерверки и пиратки в София

Малките частици се превърнаха в един от най-тревожните замърсители през последните години; PM 2,5 (частици с размери под 2,5 микрометра) влияят значително върху дихателната и сърдечно-съдовата система. В САЩ 24-часовото средно ниво над 35 μg/m3 се счита за опасно. Но неотдавнашно проучване на ефектите от фойерверките на Деня на независимостта върху атмосферните концентрации на фини прахови частици в Съединените щати показа, че средната стойност за 24 часа се увеличава с 42 процента, достигайки до 35.

На едно място, съседно на фойерверки, почасовите нива на PM2,5 се изкачват до ∼500 μg/m3, а средните концентрации за 24 часа се увеличават с 48 μg/m3 (370%). Тези резултати имат последици за потенциалните подобрения в моделите за качество на въздуха и техните прогнози, които в момента не отчитат този източник на емисии.

3. Те разпростаняват тежки метали

Всъщност красивите цветове идват от тях. Канадско проучвне показва, че на местата, където се хвърлят фойерверки, има концентрация на метали.

4. Отделят въглероден диоксид и озон

Inverse пише, че барутът, използван в приблизително 240 милиона паунда фойерверки, закупени за Деня на независимостта, освобождава около 50 000 метрични тона въглероден диоксид. Въз основа на оценките на EPA, горски пожар в континенталната част на САЩ произвежда 18 метрични тона въглерод на декар. Така че количеството въглеродни емисии от всички фойерверки на четвърти юли е приблизително еквивалентно на количеството въглерод, произведено от един единствен горски пожар от 2700 акра в континенталната част на Съединените щати.

Бенгалският огън е най-вреден за озоновия слой.

„Открихме изненадващ източник на озон, който се генерира при спонтанни изблици дори при липса на слънчева светлина и азотни оксиди – а именно, изобилната маса от излъчващи цветове искри, които се запалват по време на празниците на Дивали, които се провеждат всяка година през октомври. и ноември в Делхи, Индия.”

В него има и голямо количество химикали.

„Големи пропорции от металите, съставляващи искрящия материал, се изпускат в атмосферата. Информацията, базирана на химични анализи на девствени и изгорени бенгальски огньове, се сравнява със съответните данни, свързани с освободените наночастици. Техният малък размер и наличието на барий предполагат, че използването на бенгальски огньове като забавление за деца трябва да се преразгледа.”

5. Фойерверките просто са опасни
fireworks statistics
© FiveThirtyEight

Трудно е за вярване, че хората всъщност дават фойерверки и пиратки на децата, за да размахат наоколо. Бенгальските огньове са още по-горещи и причиняват много наранявания. От очната болница Wills предупреждават, че нараняванията на очите са ендемични и че бенгальските огньове са особено опасни.

Въпреки популярността на фойерверките, устройствата могат да причинят слепота и обезобразяване. Всяка година те причиняват тежки наранявания в цялата страна, включително изгаряния на роговицата, разкъсани или разкъсани очни ябълки и отлепване на ретината.

Според Five Thirty Eight фойерверките са причинили приблизително 11 400 наранявания и осем смъртни случая през 2013 г. Половината от нараняванията са били понесени от хора под 19 години; 31 процента са от бенгальски огън; и 36 процента са наранявания на ръцете и пръстите.

6. Те са игра с огъня

Със сигурност в североизточната част и в Онтарио, Канада, това е по-малко проблем тази година (през 2017 г.), отколкото в миналото, като се има предвид, че не е спряло да вали и всичко е подгизнало. Но Националната асоциация за противопожарна защита отбелязва:

„През 2011 г. фойерверките са причинили приблизително 17 800 съобщени пожара, включително общо 1200 пожара в конструкцията, 400 пожара на превозни средства и 16 300 външни и други пожара. Тези пожари доведоха до приблизително осем съобщени цивилни смъртни случаи, 40 цивилни наранявания и 32 милиона долара преки имуществени щети.”

7. Те стресират животните

Очевидно фойерверките наистина стресират кучетата. Според хуманното общество в Онтарио в Лондон, „Това рядко излагане не позволява на кучетата да свикнат с тези експлозивни шумове“. Изпълнителният директор на Humane Society Джуди Фостър каза: “Не е чудно, че фойерверките изпращат много кучета в треперещи и страховити състояния.”

PetMD призовава:

„…звукоизолация и бял шум в къщата ви, започвайки доста преди празниците. Телевизори, радиостанции, тежки завеси, затворени прозорци и много топлина (ако можете да си го позволите) вършат чудеса. Оставянето на животното в най-уютната затворена стая също може да е добро за справяне с проблема.

Други опции включват качване на вашия домашен любимец или дори медикаментозно успокояване. Лондонското хуманно общество препоръчва:

Говорете спокойно и весело на кучето си, без да го глезете. Кучетата са по-склонни да се тревожат, ако собствениците им се държат така, сякаш нещо не е наред.
Дръжте кучето си вътре по време на фойерверки. Никога не е добра идея да водите кучета на фойерверки; те могат да извадят яките си, за да избягат.
Затворете щорите или завесите или поставете одеяло върху щайгата на кучето си, за да блокирате проблясъци от светлина от фойерверки.
Дръжте прозорците и вратите затворени, за да предотвратите паническо бягство.

  • Говорете спокойно и весело на кучето си, без да го глезете. Кучетата са по-склонни да се тревожат, ако собствениците им се държат така, сякаш нещо не е наред.
  • Дръжте кучето си вътре по време на фойерверки. Никога не е добра идея да водите кучета на разходка навън, когато гърмят фойерверки; те могат да извадят яките си, за да избягат.
  • Затворете щорите или завесите или поставете одеяло върху леглото на кучето си, за да блокирате проблясъци от светлина от фойерверки.
  • Дръжте прозорците и вратите затворени, за да предотвратите паническо бягство.
8. Могат да доведат до загуба на слуха

В Европа има тенденция към „тихи фойерверки“ заради вредите, които шумът може да причини на дивата природа и хората. Според New York Times, “Във Великобритания местата в близост до жители, диви животни или добитък често позволяват само тихи фойерверки. Един град в Италия, Collecchio, прие закон през 2015 г., според който всички фойерверки трябва да бъдат тихи.

За хората силните фойерверки могат да доведат до загуба на слуха. Световната здравна организация отбелязва 120 децибела като праг на болка за звук, включително остри звуци като гръмотевици. Фойерверките са по-силни от това. „Те обикновено са над 150 децибела и дори могат да достигнат до 170 децибела или повече“, казва Нейтън Уилямс, аудиолог в Националната изследователска болница Boys Town в Небраска. Д-р Уилямс също вижда по-висок трафик към своята клиника след Деня на независимостта. „Обикновено виждаме шепа хора всяка година“, каза той. “В тези случаи е по-вероятно загубата на слуха да бъде постоянна.”

9. Те могат да предизвикат ПТСР при ветераните

Според нестопанска военна организация с посттравматичен стрес. org, силните звуци и проблясъци на фойерверки могат да предизвикат лоши спомени. Затова дават знаци на ветераните и ги продават на привържениците. Според списание Time,

„Знаците не са предназначени да отменят каквито и да било празненства на четвърти юли, а да повишат осведомеността, че експлозивните звуци, проблясъци на светлина и миризма на прах могат да предизвикат нежелани спомени за някои. „Ако сте ветеран, от една страна, 4 юли трябва да бъде един от най-патриотичните празници, от които се чувствате част”, казва д-р Джон Марковиц, професор по психиатрия в Колумбийския университет. “От друга страна, червените отблясъци на ракетите и бомбите, избухващи във въздуха, вероятно ще предизвикат травматични спомени и може да искате да се скриете. Това е сложно.“

Заслужава ли си за едното забавление?

Разбира се, нищо от това няма значение, когато хората искат да се забавляват; всичко е загубена кауза. Но сериозно, трябва да се отървем от фойерверките и да помислим за шума и замърсяването и може би да намалим малко.

Топ причини да се откажете от фойерверките на Нова година

Източник: Treehugger

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции