<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДБ отново пре...

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване (видео)

10 Ноември 2022
0 2425

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване събрахме в това видео.

Преди дни в парламента гласуваха връщането на възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Много политици изтъкнаха, че хората се затрудняват да използват машините.

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

Това ни вдъхнови да потърсим поне 5 неща, които българските пенсионери правят, а са по-трудни от гласуването с машини.

Теглене на пари от банкомат

Няма как да не започнем с любимото теглене на пари от банкомат. Пъхаме картата. Избираме какво да направим с нея. Сменяме си ПИН кода, въвеждаме си новия, избираме сума,  получаваме пари, разписка, прибираме картата. На фона на машинното гласуване за тази процедура би трябвало човек да има доста повече умения. И явно родните пенсионери ги имат и без проблем теглят пенсиите си, но е проблем да отидат да изберат хорта, от които зависи колко точно ще бъде тази пенсия.

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване (видео)

Теглене на плодове и зеленчуци в супермаркет

Не по-малка е сложна процедурата, която се изисква за купуване на плодове и зеленчуци. Да сложиш плодовете на везната, да ги намериш в менюто на екрана, да ги маркираш, да вземеш етикет и да го залепиш. Абсолютно същото като при изборите, пък и избираме подобни зеленчуци, но не сме чули оплаквания от тази процедура. Няма и “интелектуалци”, които да внасят отворени писма срещу това затруднение.

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване (видео)

Използване на телефон и таблет

Да не пропускаме и още две сложни машини, с които повечето възрастни хора се справят ежедневно – таблета и неговият по-малък брат – смартфона. Колкото и тъжно да звучи, тези устройства са единствената връзка на хиляди пенсионери с техните деца и внуци зад граница. И те ги използват въпреки че са далеч по-сложни от машина за гласуване, но пък трябва да се следят децата във фейсбук, къде ходят, какво ядат, боси ли са им краката, ин а рилейшъншип ли са, или е компликейтед…

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване (видео)

Забавление

Забавлението за много възрастни хора също е свързано с екрани и машини. Като тези в казината, които са решени да си потрошат пенсиите в казино, ако ще и това да се случи по най-трудния възможен начин. Липсата на затруднения при използването на машини тук е повече от очевидна. Но пък може и да падне някой лев, докато изборите само вдигат кръвното.

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване (видео)

Шофиране

Няма как да не отбележим и една дейност, която се извършва от много възрастни хора, макар и да крие доста сериозни рискове – шофирането. При него няма екран, но има волан, педали и безброй опасни ситуации. А за тях е нужна доста повече мисъл, отколкото за използването на елементарна машина за гласуване. Всеки, който може да подкара старата Шкода, може и да гласува с машина.

Няма нужда да обясняваме колко точно е нелепо да се говори, че машините са прекалено трудни за използване от хора, които се справят със смартфони, таблети, банкомати и дори автомобили, и могат от едно грозде да направят 60 градусова ракия. Помислете обаче кой има интерес да твърди, че тези хора не се справят. И дали това е загриженост за тях или опит да си върнат моделите, които са свикнали да манипулират и с които винаги са им излизали сметките.

ТОП5 неща, които са по-трудни от машинното гласуване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции