<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Силна буря от...

24-годишна туркиня е най-високата жена на света

13 Октомври 2021
0 1321

24-годишна туркиня е най-високата жена на света

Най-високата жена в света според рекордите на Гинес към момента е на 24 години от Турция се издига на 215,16 см над земята, съобщава CNN.

Феноменалната височина на Румейса Гелги се дължи на специфичното ѝ състояние, наречено синдром на Уийвър. Измерването ѝ наскоро бе второто в нейния живот, след като през 2014 година тя бе обявена за най-високата тийнейджърка (тогава 18-годишна – бел. ред.)

Туркиня е най-високата жена на света

“Всеки недъг може да стане твое предимство”, казва тя и приканва: “Затова приеми се, какъвто си, узнай потенциала си и направи най-доброто, на което си способен.”

Султан Кьосен. Снимка: Time

Рекордът на “Гинес” за най-висок мъж също принадлежи на Турция. Негов притежател е Султан Кьосен с височина 2.51 см. Изданието признава, че притежанието на двата аналогични рекорда от една държава е рядко обстоятелство.

Турчин държи рекорда за най-дългия човешки нос в света (снимки)

Подобно съвпадение е имало за последно през 2009 година, когато двата рекорда са принадлежали на китайците Бао Сишун и Яо Дефен с височина съответно 236.1 и 233.3 см.

“За мен е чест да приветствам Румейса обратно в рекордите. Неукротимият й дух и гордостта, че се откроява от тълпата, е вдъхновение”, казва Крейг Глендей, главен редактор на рекордите на “Гинес”, в изявлението.

Според Puls.bg синдромът на Уийвър представлява форма на гигантизъм и се характеризира с бърз растеж на костите. Процесът започва още преди раждането и понякога се допълва и от други аномалии. Такива са повишеният мускулен тонус, преувеличени рефлекси и бавно развитие на волевите движения.

24-годишна туркиня е най-високата жена на света

Източник: CNN, Puls.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции