<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Куче спасява ...

Турция бясна на Швеция заради “обида към Ердоган”

22 Ноември 2022
0 155

Турция бясна на Швеция заради “обида към Ердоган”.

Министерството на външните работи на Турция привика шведския посланик в Анкара. От него се иска разследване на инцидент в Стокхолм, който счита за обиден за президента Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщава “Ройтерс”. Информацията цитира News.

“Опита собственото си лекарство”: Ердоган остави Путин да го чака прав преди срещата в Иран (видео)

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

Двама дипломатически източници поясниха, че при въпросния инцидент група, симпатизираща на забранената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК), е организирала протест. Той е бил близо до посолството на Турция в Стокхолм. Там е прожектирано върху сградата обидно съдържание. Според Анкара става дума за “пропаганда на тероризъм” и обидно съдържание за Ердоган.

Очаквания

Турция очаква Швеция да установи отговорните за акцията, заявиха дипломатическите източници.

Инцидентът идва в чувствителен момент за двустранните отношения, когато Швеция и Финландия се стремят към одобрението на Турция за кандидатурата им за присъединяване към НАТО.

В началото на месеца Анкара обяви, че Швеция и Финландия все още не са изпълниливсички задължения по постигнатото с нея споразумение. Поради което засега блокира кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна. Но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Турция бясна на Швеция заради “обида към Ердоган”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции