<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129206" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Индийска дво...

Учени: Мозъкът на тийнейджъра не чува гласа на майката

13 Май 2022
2 305

Мозъкът на тийнейджъра не чува гласа на майката, твърдят учени.

Най-бавната скорост на звук в природата е тази на гласа на майката – започваш да го чуваш чак на 40. До днес това бе само виц, но учени от университета „Станфорд“ доказаха, че всъщност точно така действа човешкият мозък, пише Клуб Z.

Реакцията на подрастващите към определени гласове се променя в пубертета. От около 13-тата година нататък гласът на майката спира да се различава като абсолютен приоритет, установяват изследователите. Проучването им е публикувано в научното списание „Neuroscience“.

Тийнейджъри пребиха момиче в столичен мол и сами заснеха агресията (видео)

Учени: Мозъкът на тийнейджъра не чува гласа на майката

Снимка: iStock

При сканиране на мозъка на деца под 12 години се вижда експлозивна реакция на невроните, когато чуват гласа на майката. Задействат се емоционалните центрове. Около 13-атата година обаче тази реакция изчезва.

Не става само с Netflix. Защо сексуалното образование е важно за българските тийнейджъри?

Мозъкът на тийнейджъра започва да реагира еднакво на гласа на майката и на гласа на другите околни. Активират се части на мозъка, които са свързани със звуковата преработка, филтрирането на важна информация и спомените. Промените са толкова видими за учените, че те могат да посочат точната възраст на едно дете според реакцията на мозъка му към майчиния глас.

Човешкият мозък се променя с възрастта и започва да става внимателен към околните, а не само към родителите, за да се социализира, обясняват учени.

Източник: Клуб Z

Снимки: iStock

Учени: Мозъкът на тийнейджъра не чува гласа на майката

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции