<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104792" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксиниранит...

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас (видео)

25 Октомври 2021
0 2941

„Подписахме и внасяме в Министерския съвет проект на постановление на Министерството на образованието за осигуряване на 13 млн.лв., с които да се закупят щадящи тестове за децата”. Това заяви здравния министър Стойчо Кацаров на брифинг преди минути.

„Надявам се да осигурим възможно най-бързо тези тестове. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове, като желанието ни е да осигурим такива за всички деца от 1 до 4 клас”, добави той.

Окончателно: Всички ученици в София и в още няколко общини в страната минават онлайн от утре (видео)

„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза Кацаров.

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас

По думите на здравния министър, се предвижда такива текстове да се прилагат и при по-големите ученици.

Той поясни, че този метод се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата. Целта е МЗ да осигури тестовете за поне един месец напред.

Образователните власти
Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда. Така че който иска си праща децата, който иска ги държи вкъщи според степента на риска, който преценява”. Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

„За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

„Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда. А именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице. А ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме с по-големите ученици”, добави той.

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции