<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво се случ...

Учителка гори маски в час (видео)

30 Октомври 2021
0 1153

Учителка гори маски в час – това твърди родител, обърнал се към БНТ.

Все по-често родители споделят, че учители разказват като истина конспиративни теории. За чипиране, световен заговор и несъществуващ вирус се говори на малки и големи ученици. Този случай е дори по-фрапиращ. Учителка по химия гори маски в час. Това на фона на всички опити на специалисти да обяснят колко е важна превенцията. И по-важното – на фона на стотици жертви на вируса всеки ден.

МОН и МЗ срещу дезинформацията

Лекари, които били поканени от МОН да разяснят на учители всички важни теми около Ковид, споделят, че редица преподаватели са отправили остри изказвания срещу тях. Екип на БНТ се опита да покани учителката, горила маски в час на разговор, за да коментира каква е била целта на занятието. Тя отказала да застане пред камера, но чуваме мотивите й по телефона.

“Учителката по предмета “Човек и природа” на дъщеря ми си позволи да гори маска в своя час. Преди това тя обяснила на децата, че носенето на маски нарушава човешките ѝ права и за нея това било равносилно на насилствено налагане на носене на бурка. Бях силно притеснена от тези внушения. На първо място ми беше неприятно сравнението между един религиозен символ и средство, което предпазва здравето на децата. Бях категорично несъгласна, че учителката оспорва родителския ми авторитет, с който аз настоявам дъщеря ми да носи маска като предпазно средство”, пише майката до медиите.

Коментарът на учителката

“Вижте какво, г-жо, аз съм химик. Часът се беше провел в кабинета по химия и това беше демонстрационен опит, за да проверим какви са тези маски. От естествен материал или от изкуствен. Дали е съмнително, дали е редно или не – е ваше лично мнение. И ваша лична гледна точка.

Този урок и предишни години ли се е провеждал с горене на маски?

Разбира се. Винаги сме имали изследване на материали. И ги изследваме по някакъв начин”.

Учителка гори маски в час (видео)

Учителите сами ще правят Covid-тестовете на учениците в понеделник и четвъртък (видео)

Специалисти срещу конспирации

Вирусологът Радка Аргирова разказва ,че е изненадана от реакциите и въпросите на учители, които получава по време на срещи , организирани от образователното министерство

“Имах въпрос, започнах да отговарям и изведнъж в чата се появяват се появиха изречения като например: „Колко ви плащат да ни поднасяте тези лъжи?“ Аз се направих, че не виждам и не чувам. След малко се появи друго: „Колко време ще ни говорите тези лъжи?“ След малко трето: „Вие знаете ли, че вместо ваксини ни се прави вода?“ Изречения като например колко ви плащат, за да ни поднасяте тези лъжи? Те не дават никакви аргументи, просто твърдо убедено са против всичко, което се говори”, казва д-р Аргирова.

Това отново поставя въпроса какво стига до учениците – проверени факти, или мнения – независимо в коя от двете посоки.

“Аз не диктувам в какво да вярва учителката и в какво не, но съм несъгласна тя да подтиква моето и други деца към поведение, което е рисково за тяхното здраве. Мисля, че е недопустимо учебните часове да се превръщат в арена на полемика за covid- мерките”, пише още майката.

В конкретния случай учителката продължава да настоява, че горенето на маска не е метафора, а експеримент:

И какво показа този експеримент?

Ами няма да говоря повече с вас, довиждане, приятен ден ви желая.

Учителка гори маски в час

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции