<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130649" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия след ин...

Украйна разследва 13 000 военни престъпления на Русия

24 Май 2022
0 535

Украйна разследва 13 000 военни престъпления на Русия. Това съобщи главният прокурор на страната Ирина Венедиктова, цитирана от “Ройтерс”.

Русия след инвазията – призрачни витрини и страх от мобилизация

Украйна разследва 13 000 военни престъпления на Русия

Тя поясни, че данните са към 23 май. Това е близо три месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант Вадим Шишимарин. Той бе обвинен в убийството на цивилен в Сумска област. 21-годишният мъж беше първият руски войник, който се изправи пред украински съд от началото на инвазията.

Киев обвини Русия в зверства и бруталност срещу цивилното население по време на “специалната й военна операция”. Особено в предградията на Киев.

Там след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

От своя страна, Москва отрича нейни мишени да са цивилните жители и нарича нахлуването си “специална военна операция” за разоръжаване на Украйна и освобождаването й от “антируски националисти”, подклаждани от Запада.

Източник: News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции