<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141658" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Международни...

Украински граждани събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили

19 Август 2022
0 178

Украински граждани събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили.

Фондацията на украинеца Сергей Притула, която набира средства за военните и хуманитарни нужди на воюващата страна, е събрала 600 милиона гривни (около 16 милиона долара) за закупване на достъп до база данни и сателит за украинските въоръжени сили.

Русия се похвали с “бойно робокуче”, което се оказа китайски домашен робот (видео)

“Украинци, вие вече сте в космоса! Купихме сателит! Това не е само един сателит, но и достъп до цялата база данни от сателитни изображения на ICEYE, успяхме да закупим достъп за повече от година. Отсега нататък нашата армия ще има възможно най-бърз достъп до висококачествени сателитни изображения, което ще ни помогне да планираме навременни операции. Ще има много шум“, разказа Притула.

„ICEYE притежава най-развитата технология за радарни сателитни изображения в света към днешна дата. Това споразумение е значителна стъпка в отговор на спешното искане на правителството на Украйна за наблюдателни данни. Това ще бъде от голяма полза за нашите въоръжени сили.”

Какво ще се промени за руската армия след взривовете в Крим

“ICEYE предоставя доказани и надеждни решения за наблюдение на Земята. Освен това, за разлика от традиционните сателити за наблюдение, малките сателити за радарни изображения на ICEYE могат да улавят обекти с висока разделителна способност както през деня, така и през нощта или при облачно време”, пише в прессъобщението на фондацията.

Алексей Навални призова Запада да санкционира и шефа на “Газпром”

Средствата бяха събрани благодарение на проекта Народний Байрактар, фондацията на Притула и блогъра Игор Лаченков. Турският производител на “Байрактар” реши да подари три от поръчаните дронове и така средствата за тях се оказаха свободни.

Украински граждани събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили

Източник: Благодійний фонд Сергія Притули

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции