<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126388" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравно мини...

САЩ прави световна среща на върха за Covid-19

18 Април 2022
0 417

САЩ прави световна среща на върха за Covid-19. От Белия дом информираха, че тя ще се проведе на 12 май. На нея ще се обсъди прекратяването на кризата с коронавируса и ще се планират бъдещи сътресения.

Засилва се неодобрението на българите към Путин

САЩ прави световна среща на върха за Covid-19

Виртуалната среща ще бъде съпредседателствана от Съединените щати. Както и от настоящия председател на Г-7 Германия, председателя на Г-20 Индонезия, председателя на Африканския съюз Сенегал и Белиз. Последната държава е настоящ председател на Карибската група КАРИКОМ.

Целите

“Срещата на върха ще удвои колективните ни усилия за прекратяване на острата фаза на пандемията. И за подготовка за бъдещи заплахи за здравето.”

Това заявиха страните в съвместно изявление.

Това ще бъде втората световна среща за пандемията. Вирусът през двете години от началото на разпространението причини смъртта на повече от 6 милиона души. Тя предизвика дълбоки сътресения във водещите икономики и търговски модели.

Джо Байдън беше домакин на подобна среща на върха през септември миналата година. На нея той призова партньорите да увеличат количеството ваксини. Също да гарантират, че до септември тази година 70% от населението на всяка държава ще бъде ваксинирана.

Въпреки че смъртността в световен мащаб рязко намалява, вирусът продължава да се разпространява. Което пречи на много водещи държави да отменят напълно ограниченията. А Шанхай в Китай е в разгара на драконовско блокиране.

Призиви

“В навечерието на срещата на върха на 12 май призоваваме световните лидери, членовете на гражданското общество, неправителствените организации, филантропите и частния сектор да поемат нови ангажименти. И да предложат решения за ваксиниране на света, за спасяване на животи сега и за изграждане на по-добра здравна сигурност – за всички и навсякъде.”

Това се казва в съвместното изявление на домакините на срещата.

“Появата и разпространението на нови варианти като Омикрон засилиха необходимостта от стратегия, насочена към контролиране на Covid-19 в световен мащаб”, се казва още в него.

И макар че последните варианти са по-малко смъртоносни, в изявлението от срещата на върха се подчертава, че трябва да се съсредоточи вниманието върху това да се попречи на подобни бъдещи катастрофи да изненадат света.

“Знаем, че трябва да се подготвим сега, за да изградим, поддържаме и финансираме глобалния капацитет, от който се нуждаем, не само за новите варианти на Covid-19, но и за бъдещи здравни кризи”, се казва в изявлението.

САЩ прави световна среща на върха за Covid-19

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции