<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече има осъд...

Установиха два нови подварианта на Омикрон у нас

25 Октомври 2022
1 472

Установиха два нови подварианта на Омикрон у нас.

Националният център по заразни и паразитни болести съобщи на интернет страницата си, че за първи път в България са установени подвариантите на Омикрон BQ.1.1. и BM.1.1.

Има данни, че антителата, активни към други варианти на SARS-CoV-2, са с по-ниска ефективност към BQ.1.1. Понастоящем няма клинични данни за по-тежко протичане на заболяването, причинено от BQ.1.1. и BM.1.1., уточняват здравните власти.

Установиха два нови подварианта на Омикрон у нас

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас

Пробите са взети от пациенти с Covid-19 в периода 11 септември -12 октомври и са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 13 области на страната. Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 86 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички е установен вирусен вариант Омикрон, като най-високо е разпространението на BA.5.x.

По данни на Единния информационен портал новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 1145. Делът на положителните резултати е 13,67 %. Починали са 19 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Междувременно от Световната здравна организация предупредиха, че случаите на Covid и грип в Европа се увеличават.

“Не е време за отпускане”, заяви на пресконференция директорът за Европа Ханс Клуге.

Близо 60% от новите случаи на Covid в света са регистрирани в страните от европейския регион на здравната организация, включващ Русия и държавите от Централна Азия.

На този фон случаите на сезонен грип също достигат своя връх.

Ханс Клуге подчерта, че ваксинацията остава едно от най-ефективните средства срещу грип и Covid -19.

Установиха два нови подварианта на Омикрон у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции