<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Случаите на Co...

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас

05 Октомври 2022
0 1509

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас.

XAN е рекомбинантен вариант между подварианти на “Омикрон” BA.5.1 и ВА.2. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Той е рядко разпространен в света, но вече е установен в България при 76-годишна жена. Тя е успешно излекувана от него.

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни (видео)

В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране са анализирани 94 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 24.08-14.09.2022 г. и са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 13 области на страната.

При всички проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (1.1%), BA.2.12.1 (1.1%), BA.5.x (77.7%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (19.1%) и XAN (1.1%).

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас
iStock

Рекомбинантните вируси се появяват в случаи, когато човек е заразен едновременно от два различни вируса, които имат сходен генетичен материал. Тъй като двата подварианта се реплицират бързо в клетките на гостоприемника, те могат да разменят част от генетичния си състав и да образуват нов “хибриден” подвариант, съставен от двата родителски вируса, обясняват от НЦЗПБ.

Есенно-зимната вълна

Новината идва в момент, в който учените у нас говорят за следващата вълна на коронавируса. Математикът от БАН проф. Николай Витанов предрича повишаване на заболеваемостта с идването на есенно-зимния сезон.

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас

„14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000. Хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000“, изчислява Витанов.

Математикът прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България. 

Подвариантът “Кентавър” 

Подвариантът на Омикрон – Кентавър – вече е в България

Преди малко повече от седмица за първи път у нас бе установен и подварант “Кентавър” /ВА.2.75/ на Омикрон. Той изглежда се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщиха тогава от Центъра. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като “вариант на тревожност под наблюдение” – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM).

Вариантът XAN на Омикрон вече е у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции