<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157845" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смъртта на из...

Увеличават се случаите на Covid-19 и грип у нас (видео)

05 Януари 2023
0 260

Увеличават се случаите на Covid-19 и грип у нас.

Единният информационен портал отново отчита над 300 заразени с коронавирус. Това се случва за първи път от средата на ноември.

Според здравните власти вариантите на Covid-19, които се срещат в Китай, циркулират и в Европа и не представляват риск, предава bTV.

Увеличават се случаите на Covid-19 и грип у нас (видео)
Снимка: iStock

„В момента има цял пакет от респираторни заболявания. Освен Covid-19, който започва да отстъпва, започва да се появява грип, който е тип А. Кихане, кашляне, хрема и повишена температура, това основно плаши родителите”, обяснява специалистът по инфекциозни болести доц. Валери Велев.

Доц. Велев не очаква нови тежки covid вълни  у нас. Според здравното министерство населението в Европа има по-висок имунитет срещу коронавируса, отколкото това в Китай.

“Те останаха заради политиката на нулев ковид без имунна защита, ваксините им не бяха толкова добри като технология, спрямо и РНК ваксините. Няма какво да спре въздушно-капкова инфекция с висок контагиозен индекс”, коментира доцентът.

Здравните власти препоръчват при пътуване от Китай пътниците да носят маски с висока степен на защита. Настоящата ситуация не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай, посочиха от здравното министерство.

Три случая на свински грип са регистрирани у нас

Увеличават се случаите на Covid-19 и грип у нас (видео)
Снимка: iStock

Как да различим грипа от коронавируса? 

Кашлица, болки в гърлото, крайниците и главата, отпадналост, повишена температура. Това са симптомите на коронавируса. В някои случаи се губи вкус или обоняние.

А за грипа най-специфично е рязкото начало. Симптомите са подобни, но температурата често е по-висока.

През декември десет от 100 изследвани са заразени с грип, според една от лабораториите. А през ноември положителни са само две от 100 проби.

„Сега след празниците основните тестове, които са търсят, са комбинираните тестове грип и Covid-19. С увеличаването на респираторните инфекции хората не могат да преценят дали имат грип или коронавирус и по тази причина се тестват“, казва медицинският директор на лаборатория д-р Благовеста Пенчева.

Препоръчително е при симптоми да се направи тест, посочват експертите. Защото за разлика от Covid-19, грипът има специфично лечение.

Увеличават се случаите на Covid-19 и грип у нас (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • gate io fon şifresi nasıl alınır

    14 Май 2023

    After reading your article, I have some doubts about gate.io. I don't know if you're free? I would like to consult with you. thank you.

Покажи всички Скрий

Реакции