<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110326" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Един от задър...

Увеличение на майчинските и минималната работна заплата в Бюджет 2022 (видео)

01 Декември 2021
0 2068

Увеличение на майчинските и минималната работна заплата в Бюджет 2022.

Финансовият министър Валери Белчев обяви, че в рамката влизат и средствата за подпомагане на засегнатите от Covid мерките бизнеси, предаде bTV.

Увеличение на майчинските и минималната работна заплата в Бюджет 2022
Стопкадър: bTV

Проектобюджетът на служебното правитлство предлага увеличение на майчинските на 650 лв и минималната работна заплата да се вдигне на 710 лв.

„Не сме предвиждали реформи по структурите. Това ще бъдат решения на парламента и на редовното правителство. Смятам, че даваме една добра база, върху която да може да се работи. Въпреки че някои политически сили предпочитат да забавим процеса и да оставим бюджета на редовното правителство, ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някои рискове. Много е важно политическите партии да се обединят около това, че бюджет за 2022 г. трябва да има в рамките на тази година – да приемат рамката такава, каквато е, реформите могат след това да предизвикат актуализация, но е важно да се обезпечи финансовата година“, заяви той.

Белчев посочи, че 750 000 души у нас са на минимална заплата и нейният сегашен размер от 650 лева е недостатъчен за издръжката на домакинство. Затова и е заложено увеличение до 710 лева, което е размер, близък до коментирания на консултациите на ПП с БСП, ИТН и „Демократична България“.

Съдът масово отменя санкциите за нарушаване на Covid мерките

“Смятаме дори след отпадане на анти-Covid мерките абсолютната стойност на доходите на пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, на които е сега, това е средно увеличение с 84 лева на човек“, каза министърът.

Останалите мерки по линия на коронавируса ще останат в сила поне още 6 месеца.

По думите на Валери Белчев базовият сценарий на бюджета е готов, като сега върви междуведомствена процедура по изчисление на приходите и разходите. През следващата седмица Бюджет 2022 ще бъде разписан като закон, а след това ще има обсъждане с бюджетните структури.

Увеличение на майчинските и минималната работна заплата в Бюджет 2022

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции