<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейската...

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ?

08 Декември 2022
0 157

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ, предава Al Jazeera, цитирайки местна информационна агенция. Мъжът е бил обвинен за нараняване на служител на реда с дълъг нож и блокиране на улица в столицата Техеран. Данните изнесе неофициалната агенция Tasnim в четвъртък.

От Tasnim уточняват, че Върховният съд е отхвърлил обжалването на присъдата, като е определил извършеното престъпление като “разпалване на война против Бог”.

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ?

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Иран бе разтърсен от нестихващи протести от 16 септември тази година. Искрата на недоволството пламна от вестта за смъртта на 22-годишната иранска гражданка Махса Амини след задържането ѝ от т.нар. “нравствена полиция”. Протестът прерасна до масови демонстрации на граждани в цялата страна. Жени от различни краища подпалиха своя хиджаб в знак на възмущение от смъртта на момичето. Съобщава се за десетки жерти сред протестиращите.

Иран разпуска шериатската морална полиция

По-рано тази седмица говорителят на съдебната власт Масуд Сетайеши обяви, че петима души са осъдени на смърт за убийството на член на крилото “Басиж” от Революционната гвардия на ислямската държава. Той уточни, че присъдата може да се обжалва.

Агенция Tasnim съобщава, че името на екзекутирания мъж е Мохсен Шекари, но не уточнява повече подробности.

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ?

Кадри: YouTube/DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции