<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136507" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Името на Таки...

Въпроси за “чадъра” над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата

07 Юли 2022
0 4273

Въпроси за “чадъра” над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата, пише Mediapool.

Антикорупционният фонд изпраща за проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР информацията за задържане и пускане на Георги Семерджиев. Според няколко официални източници – СДВР и Национална следствена служба, Семерджиев е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР, въпреки че е бил обявяван за издирване.

Майката на Георги Семерджиев: Швейцарската му книжка е истинска

Въпроси за &#8220;чадъра&#8221; над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата
Снимка: БулФото
Съмненията са за чадър на Семерджиев във връзка с неговия статус на свидетел по едно от ключовите дела за наркотрафик.

Става дума за делото срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – “Ради Ланеца”. Информацията за свидетелския статус на Семерджиев беше изнесена вчера от разследващия журналист Димитър Стоянов, който цитира свои източници.

Антикорупционният фонд потвърждава от свои източници, че Семерджиев е бил свидетел и е давал показания на досъдебната фаза по наказателно производство за разпространение на наркотични вещества от 2017 година. Групата се състои от 40 участници и 4-ма ръководители, сред които и Ранов. Обвинителният акт по делото е изготвен на 23 март 2020 г. и в момента се гледа пред Специализирания наказателен съд.

От данните следва, че Семерджиев е повече от добре известен на властите, след като стана ясно, че е свидетел по подобно ключово производство на Специализирана прокуратура.

Вижте коя е служителката на МВР, помогнала на Семерджиев да се укрие

Въпроси за &#8220;чадъра&#8221; над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата
Снимка: БулФото

В тази светлина и без това притеснителните известни досега обстоятелства около личността му стават още по-притеснителни: безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието; преди само по-малко от месец спрян от служители на МВР след употреба на наркотични вещества, при което само е отнето свидетелството му за правоуправление; шофирал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи.

Докога недосегаеми рецидивисти ще ни убиват на пътя? (РЕПОРТАЖ)

Въпроси за &#8220;чадъра&#8221; над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата
Снимка: БулФото

Всичко това буди много сериозни съмнения за предполагаема протекция, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му срещу въпросната група. Дали това е така, към момента може действително само да се спекулира. Заради сериозните съмнения около статуса на Семерджиев от Антикорупционният фонд призоваха прокуратурата и МВР към максимална прозрачност.

Опровержението на прокуратурата като “гузен негонен бяга”

Ден по-рано прокуратурата отрече задържаният за тежката катастрофа Семерджиев да е бил “защитен свидетел”. Интересното в случая, че прокуратурата опроверга нещо, което към онзи момент не е твърдяно официално от никого. На това обърна внимание МВР, тъй като формалното основание за разпратеното до медиите опровержение на прокуратурата е по повод изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в ресорната парламентарна комисия.

Как за по-малко от час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор? Това реакция на “гузен негонен бяга” ли е от страна на държавното обвинение?, пита МВР.

Междувременно вътрешният министър в оставка Бойко Рашков заяви, че бившия футболист, причинил смъртта на две млади жени при зловещата катастрофа в София, действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение. На пресконференция заедно с премиера в оставка Кирил Петков той разказа как полицайка е била в колата на Семерджиев по време на катастрофата и му е помогнала да се укрие преди на следващия ден да бъде задържан.

Въпроси за охраната на друг прокурорски свидетел с криминално минало

“По време на изслушването в парламента изрично беше уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало”, посочват от МВР.

“Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за “дежурен” свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента”, допълват от МВР.

За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена.

До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво. Възникват много въпроси:

  • Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?
  • Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?
  • Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?
  • Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на “Вътрешна сигурност” – МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Има и много други въпроси, на които се очакват отговори от Прокуратурата на Република България”, посочва в заключение МВР.

Източник: Mediapool

Въпроси за “чадъра” над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции