<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141478" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БМВ и "Тойота"...

ВАС разреши работата на ТЕЦ “Брикел”

17 Август 2022
0 121

Върховният административен съд (ВАС) разреши работата на ТЕЦ “Брикел”.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора издаде заповед за спирането на дейността на ТЕЦ-а, но ВАС реши да остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е спряно предварителното изпълнение на заповедта.

Въпреки явните нарушения и замърсяването, съдът отмени затварянето на ТЕЦ “Брикел”

Въз основа на заповед № РД-08-115/29.07.2022 г. бе наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност по Закона за опазване на околната среда.

ВАС разреши работата на ТЕЦ &#8220;Брикел&#8221;
Министерски съвет

Магистратите са взели решение единствено за предварителното спиране. А не и по отношение на твърденията за замърсяване на околната среда, направени от екоинспекцията.

В заповедта са посочени седем групи нарушения, които са подробно описани. ВАС отбеляза, че относно тях трябва да се произнесе първоинстанционният съд.

При изненадваща проверка: Петков установи обезпокоителни факти в ТЕЦ „Брикел“ (видео)

Според ВАС определението на Старозагорския Административен съд е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове. Приема се, че незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

Магистратите подчертават, че обстоятелството също е от значение. Предварителното спиране на “Брикел” би довело до спад на нивото на язовир “Розов кладенец”. Той е обявен за защитена зона.

ВАС разреши работата на ТЕЦ “Брикел”

Източник: DIR.bg
Снимки: Министерски съвет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции