<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106326" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вдъхновена о...

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19

04 Ноември 2021
0 5453

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19.

Великобритания разреши употребата на антивирусното лекарство на “Мерк” – първото хапче, за което се предполага, че успешно лекува Covid-19, съобщава BBC. Обединеното кралство е първата страна в света, която одобрява лечението с този медикамент, въпреки че не е ясно колко бързо ще бъде наличен.

Ново хапче намалява с 50% смъртността и хоспитализациите при Covid-19, твърди проучване

Той е лицензиран за хора над 18-годишна възраст, които са дали положителна проба за Covid-19 и имат поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване. Лекарството, известно като молнупиравир, трябва да се приема два пъти дневно в продължение на пет дни от хора с лек до умерен Covid-19.

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19

Антивирусно хапче, което намалява симптомите и ускорява възстановяването, може да се окаже революционно в борбата с пандемията – то ще облекчи натовареността на здравната система и ще помогне за ограничаването на огнищата в по-бедните страни със слаби здравни системи. Това също така ще засили двупосочния подход за справяне с пандемията: лечение чрез медикаменти и превенция чрез ваксинации.

Молнупиравирът

Молнупиравирът предстои да бъде изследван от регулаторните органи в САЩ, Европа и на други места по света. Американската агенция по храните и лекарствата обяви миналия месец, че ще свика група от независими експерти, за да проучи безопасността и ефективността на хапчето в края на ноември.

Първоначалните доставки ще бъдат ограничени. “Mерк” обяви, че може да произведе 10 милиона курса на лечение до края на годината, но голяма част от тях вече са закупени от правителства.

През октомври официални представителите на Обединеното кралство оповестиха, че са осигурили 480 000 курса на молнупиравир и очакват хиляди британци в рискови групи да имат достъп до лечението тази зима.

Великобритания първа одобри лекарството

“Днес е исторически ден за нашата страна, тъй като Обединеното кралство е първата страна в света, одобрила антивирусно лекарство, което може да се приема у дома срещу Covid-19”, каза британският здравен секретар Саджид Джавид

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19
Снимка: BBC

Здравни специалисти посочват, че лечението ще бъде особено важно за хора, които не се повлияват добре от ваксинацията.

“Мерк” обяви предварителни резултати миналия месец, които показват, че хапчето помага за намаляването наполовина на хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с ранни симптоми на Covid-19. Резултатите все още не са проверени от външни учени.

Ново антивирусно хапче срещу Covid-19 намалява наполовина хоспитализациите и смъртните случаи, според производителя

Компанията не разкрива все още подробности за страничните ефекти на молнупиравира, с изключение на това, че степента на тези проблеми е сходна между хората, които са получили лекарството, и тези, които са приели плацебо.

Великобритания одобри първото в света хапче срещу Covid-19

Източник: BBC, КлубZ

Видео: NBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции