<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кацащ самоле...

“Нуждаем се от вас”: Великобритания отчаяно търси чужди работници

03 Октомври 2021
0 5536

“Нуждаем се от вас”: Великобритания отчаяно търси чужди работници, пише Дойче веле.

Много германци, живеещи във Великобритания, с изненада установяват тези дни, че им е писала лично някоя си баронеса Вер.

Благородната дама е държавен секретар и отговаря за пътищата, автобусите и площадите в британското Министерство на транспорта. Нейните писма съдържат покана към всички, които биха желали да започнат работа като шофьори на камиони.

Полски шофьор: “Няма да отидем на Острова само за да спасим Коледата на британците”

„Повече от когато и да било се нуждаем от Вашите ценни умения“, пише баронесата, обещавайки работа-мечта в шофьорската кабина, условията за която никога не са били по-изгодни на Острова.

А получателите на тези писма, сред които има дори инвестиционни банкери и университетски преподаватели, не могат да повярват на очите си. Нима именно те трябва сега да вадят британската каруца от блатото?

Най-добре е да са германци

Обяснението е в добрата стара германска шофьорска книжка. За да запълни липсата на около 100 000 шофьори на камиони, британското Министерство на транспорта е разпратило около 1 милион писма на хора, за които властите знаят, че притежават свидетелство за правоуправление на камиони. А сред тях има и много германски граждани, живеещи в Обединеното кралство.

Всеки, който е изкарал германска шофьорска книжка преди 1999 година, автоматично е получил и категория, даваща му право да управлява товарен автомобил с допустима максимална маса до 7,5 тона – дори и никога в живота си да не се е качвал в подобно превозно средство.

&#8220;Нуждаем се от вас&#8221;: Великобритания отчаяно търси чужди работници

Засега обаче няма никакви признаци, че германската общност на Острова ще се втурне към шофьорската професия.

Но транспортното министерство не е единственото, което трескаво търси начини за изход от сегашната криза във Великобритания. Тази криза почти спря доставките на стоки и изпразни рафтовете в множество магазини от търговската мрежа.

По-рано през седмицата правосъдният министър Доминик Рааб предложи липсата да бъде запълнена с кандидати за убежище или дори затворници. Също и от вътрешното министерство се заеха да проучват съществуващите възможности.

Сега ще бъдат спешно издадени 5 000 визи за шофьори на камиони от ЕС, които ще важат само до Коледа. Това обаче едва ли е някакво решение, тъй като много европейски шофьори вече имат негативен опит от миналата Коледа, когато заради Брекзита и пандемията много от тях бяха блокирани в продължение на дни край Дувър, без да разполагат с тоалетни, вода и храна.

И едва ли някой от тях сега ще се втурне отново към Острова, рискувайки да прекара там празниците. А и времето преди тях.

Липса на работна ръка и в кланиците

Междувременно от Съюза на месопроизводителите предупредиха, че заради острата нужда от работници в кланиците е възможно много магазини да останат с празни рафтове. От British Meat Processors Association (BMPA) обявиха, че в момента липсват около 15 000 работници в кланиците. А според информация на вестник „Таймс“, британските власти обмислят издаването на 1000 спешни работни визи за чуждестранна работна ръка.

В същото време от Съюза на свиневъдите предупредиха за опасността от истинска катастрофа в бранша. Понеже няма кой да коли животните, в свинефермите вече може да се наложи масово избиване на животни, предупреди пред БиБиСи председателят на Националната асоциация на свиневъдите Роб Мутимър. Междувременно имало свине, които вече са наддали до 140 килограма, при положение че обикновено ги колят, когато достигнат 115 килограма.

И за привържениците на Брекзит няма гориво

Що се отнася до кризата с бензина, правителствени източници твърдят, че до седмица ситуацията на бензиностанциите трябва да се нормализира. Дотогава обаче не само медицинските работници, а също и водопроводчиците, работниците в кланиците и акушерките не могат да карат колите си.

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

Засегнати са и множество известни личности. Найджъл Фараж, който беше един от водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, тези дни написа гневно в Туитър, че обиколил 7 бензиностанции – напълно безуспешно.

&#8220;Нуждаем се от вас&#8221;: Великобритания отчаяно търси чужди работници

Или футболната звезда Кристиано Роналдо, за когото британските вестници написаха, че двама от неговите сътрудници напразно чакали 6 часа на една бензиностанция, за да заредят две от колите му – едно Бентли и един Рейндж Роувър.

За щастие в Ламборгинито му все още имало достатъчно бензин, за да стигне с него навреме за предстояща тренировка. Колко практично е човек да има за такива извънредни ситуации и една резервна кола. Та била тя и Ламборгини!

“Нуждаем се от вас”: Великобритания отчаяно търси чужди работници

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции