<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зимата ще зас...

Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал (видео)

22 Ноември 2022
5 1064

Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал. На приятелски мач между националните отбори на Унгария и Гърция унгарският премиер се появи с шал с карта на Унгария в границите ѝ от 1920 година, пише Свободна Европа.

През 1920-а Унгария включва части от Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Хърватия и Закарпатието, което сега е част от Украйна.

По-късно през деня унгарските посланици в Киев и Букурещ бяха извикани във външните министерства на Украйна и Румъния.

След мача в понеделник, който Унгария спечели с 2:1, Орбан публикува във Фейсбук видео, в което се вижда как се сбогува с пенсионирания унгарски полузащитник Балаш Джуджак. На кадрите се вижда шалът с изображения на така наречената Велика Унгария – държава в границите преди Трианонския договор от 1920 г., подписан след края на Първата световна война със страните победителки. След него Унгария губи две трети от територията си, както и 3 млн. етнически унгарци, които вече живеят в чужбина.

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан (видео)

Румънското външно министерство изрази пред унгарския посланик в Букурещ “категорично неодобрение” на постъпката на Орбан и излезе с позиция, в която се казва, че това е в противоречие с демонстрираната по-рано от Унгария политика на откритост и сътрудничество. Украинското външно министерство поиска извинение от Унгария.

“Виктор Орбан дойде на футболния мач с шал, изобразяващ Унгария с част от украинска територия. Пропагандата на ревизионистични идеи в Унгария не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не съответства на принципите на европейската политика”, написа във Фейсбук говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Преди няколко часа Орбан реагира с пост в социалната мрежа, в който се казва: “Футболът не е политика. Да не търсим в него нещо, което не е там. Унгарският национален отбор е отбор на всички унгарци, където и да живеят”.

Подобен образ на Унгария, като този на шала, с който той се появи, често се вижда на сувенири в страната.

Унгарският премиер е критикуван за тесните връзки между Будапеща и Москва, които се развиват през последните години. Също и отказа му да предостави на Украйна военна помощ. Още на 26 март Орбан съобщи, че няма да подкрепи ембаргото върху руския петрол и газ. И каза, че исканията на Зеленски за оръжия и санкции срещу Русия са в противоречие с интересите на Унгария.

Орбан коментира, че Украйна може да загуби една трета или половината от територията си. Според него войната е щяла да бъде локална. Западът обаче се е намесил и я е направил глобална, затова Европа се “прострелва в крака” със санкции.

Виктор Орбан предизвика дипломатически скандал (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции