<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148592" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Световната б...

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво (видео)

26 Октомври 2022
0 885

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво.

Служебният министър на финансите Росица Велкова обяви пред NOVA, че общодържавното намаление при покупка на бензин, дизел и газ от физически лица приключва от 1 декември. По думите ѝ от Европйската комисия са изтъкнали, че тази мярка е проблемна.

“Тази мярка е относително проблемна, тъй като тя се предлага само за български транспортни средства с български номера. Това може да нарушава единния пазар, което е по договор за функциониране на Европейския съюз”, посочи министър Велкова.

Докога ще има пари за държавната отстъпка от 25 ст. за литър гориво? (видео)

По думите ѝ съществува друга възможност за помощ на потребителите, като уточни, че идеята е служебното правителство да предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за “данък върху свръхпечалбата”.

“Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки”, посочи Росица Велкова. 

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво (видео)
Служебният министър коментира и защо кабинетът се е отказал да внесе за гласуване бюджет 2023

Велкова посочи, че служебният кабинет се е отказал от това да внесе бюджета, “защото служебното правителство е експертно, то не е избрано от хората и няма парламентарна подкрепа”. 

Тя обясни, че когато служебният кабинет е изготвял проекта на закон за 2023 г. при запазване на действащите политики, въведени от предходното правителство, е изчислил, че дефицитът е 6,6%.

Асен Василев: Силно притеснително е решението на служебния кабинет за бюджета

“Това е твърде висок дефицит и нарушава фискалните правила. Би следвало да се търси консолидация и намаляване на този дефицит. Но не е редно служебното правителство да предлага промени в политики, гласувани от НС”, допълни Велкова. И предупреди:

“Не очакваме в бъдеще по-добра доходност, а напротив – тя ще се влошава”. 

Промяна в минималната работна заплата и пенсиите обаче може да бъде направена и без нов бюджет, потвърди Велкова.

“Има много видове подкрепа, от която могат да се възползват пенсионерите”, поясни тя и даде за пример помощите за отопление. 

Вижте кога спират помощта от 25 стотинки за литър гориво

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции