<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151079" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парите могат ...

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза

15 Ноември 2022
0 1030

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза – мъжете са с все по-малко сперматозоиди.

Изследователи предупреждават, че темпът на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се ускорява. Ако не се предприемат действия за справяне с този проблем, хората могат да се изправят пред репродуктивна криза, съобщава bTV, цитирайки британското издание Guardian.

В проучването, публикувано в списание Human Reproduction Update, са участвали 153-ма мъже от 53 държави. Според резултатите между 1973 и 2018 година  средната концентрация на сперматозоиди е спаднала с 51,6% – от приблизително 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. Общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.

Запознайте се с 8-милиардния жител на планетата (снимки)

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза
Снимка: iStock

Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се наблюдава в Европа, Северна Америка, Австралия, Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

“Това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и трябва да се задействаме. Това е криза, с която е по-добре да се справим сега, преди да се стигне до критична точка, която може да не е обратима”, коментира професор Хагай Левин, главен автор на изследването от Еврейския университет в Йерусалим.

Плодовитостта е застрашена, ако концентрацията на сперматозоидите спадне под около 40 млн., обяснява професорът. По думите му подобен спад очевидно представлява намаляване на способността на населението да се възпроизвежда.

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза
Снимка: iStock

Спадът може да означава, че на двойките им е необходимо повече време, за да заченат. За много от тях обаче времето не е на тяхна страна. Много двойки отлагат опитите за зачеване, докато жената не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост вече е намалена.

Една от хипотезите зад тенденциите е, че роля могат да играят химикали, нарушаващи ендокринната система. Или други фактори на околната среда, които действат върху плода в утробата. Според експерти фактори като тютюнопушене, пиене, затлъстяване и неправилно хранене също могат да играят роля. Здравословният начин на живот пък може да помогне за увеличаване броя на сперматозоидите.

“Ключовият момент, който трябва да се отбележи, е, че това е отчайващо лоша новина за плодовитостта на двойките”, коментира професор Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет. По думите му новите данни показват, че тенденцията е световно явление.

“Тези проблеми не са проблем само за двойките, които се опитват да имат деца. Те са и огромен проблем за обществото през следващите 50 и повече години, тъй като все по-малко млади хора работят и подкрепят нарастващия брой възрастни хора”, казва още той.

Вижте защо светът може да се изправи пред репродуктивна криза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции