<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите в...

Връщането на хартиената бюлетина е идиотщина, заяви Андрей Райчев (видео)

04 Ноември 2022
0 582

Връщането на хартиената бюлетина е идиотщина, заяви Андрей Райчев. Според него президентът Румен Радев ще наложи вето върху връщането на хартиената бюлетина.

„От известно време социолозите знаехме, че няма да познаем изборите. Има 600 хиляди невалидни бюлетини при хартията. Това е груба манипулация. Резултатите на следващи избори ще бъдат изкривени“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Андрей Райчев.

Връщането на хартиената бюлетина е идиотщина, заяви Андрей Райчев (видео)

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина

Според Райчев вече се прокрадва усещането, че може и да има правителство с подкрепата на БСП.

„Нинова взе инициативата на ПП и ДБ и подкрепи ГЕРБ при избора на Рашидов. Народът въздъхна с облекчение“, допълни той.

ГЕРБ пък, по думите му, постепенно излиза от изолация и вече не е под такава атака.

Социологът Добромир Живков също подчерта, че обществените настроения са против хартиената бюлетина. Според него днешното гласуване е връщане на статуквото.

„Приемането на хартиената бюлетина е индикация за формиране на мнозинство и правителство“, коментира Живков.

По-рано в петък на първо четене в пленарната зала депутатите одобриха връщането на смесеното гласуване. 125 народни представители гласуваха “за” законопроекта, а 100 са против.

ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“ подкрепиха използването на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. Против предложението са от „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Демократична България.

Един от депутатите на също БСП е бил против.

Проектът предвижда да се гласува по избор – с машина или на хартия. Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели. Това важи и за секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

В зала бяха гласувани още две предложения. Едното на “Възраждане” – за видеонаблюдение на броенето на бюлетините, което беше отхвърлено. Второто – на ДБ, които предложиха партиите да имат неограничено време с изходния код от софтуера на машините. Това предложение беше прието.

Връщането на хартиената бюлетина е идиотщина, заяви Андрей Райчев (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции